Važno za pomorce; Dokumenti potrebni za plovidbu produljuju se na tri mjeseca

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture produljit će sve osobne dokumente pomoraca koje istječu 18. lipnja na dodatna tri mjeseca. Potvrdili su to u resornom ministarstvu za 24sata napominjući da su takvu odluku donijeli u svjetlu izvanredne situacije vezane uz epidemiju korona virusa. Tako će im se omogućiti zakoniti rad u ovim okolnostima.

– Ministarstvo je odlučilo da se hrvatskim svjedodžbama o osnovnoj osposobljenosti (CoC) i svjedodžbama o dopunskoj osposobljenosti (CoP) koje istječu prije 18. lipnja 2020. dodjeljuje opće produljenje valjanosti do tri mjeseca – odgovorili su. Zato pomorci neće morati podnositi zahtjev za novim dokumentima u ovom periodu. Radi se prije svega o svjedodžabama o zdravstvenoj sposobnosti.

– Smatrajući ovu situaciju višom silom, u pogledu hrvatskih svjedodžbi o zdravstvenoj sposobnosti, ministarstvo je odlučilo slijediti odredbe za hitne slučajeve, koje su dopuštene Pravilom I/9 STCW Konvencije, 1978, kako je izmijenjena i dopunjena i Pravilom 1.2. MLC Konvencije, 2006, kako je izmijenjena i dopunjena. Temeljem toga, Ministarstvo dopušta pomorcu da radi bez valjane svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti pod uvjetom da razdoblje ne prelazi tri mjeseca i da pomorac posjeduje isteklu svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti od posljednjeg datuma – pojasnili su.

U cijelosti prenosimo i detalje vezane o ovjeri stranih svjedodžbi:

Valjanost hrvatskih ovjera biti će vezana uz valjanost nacionalnih svjedodžbi o osnovnoj osposobljenosti (CoC) i svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP).

Ako su nacionalne svjedodžbe o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbe o dopunskoj osposobljenosti (CoP) obnovljene, biti će moguće podnijeti zahtjev za novu ovjeru ministarstvu.

Pomorcu će u tom slučaju biti dana Privremena ovjera koja vrijedi do 3 mjeseca.

Ako administracija koja je izdala nacionalne svjedodžbe o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbe o dopunskoj osposobljenosti (CoP) odabere primjenu općeg produljenja valjanosti nacionalnih svjedodžbi o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP), valjanost hrvatskih ovjera izdanih temeljem trenutnih svjedodžbi o osnovnoj osposobljenosti (CoC) ili svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP) automatski će se smatrati produljenima u skladu s tim.

Pomorac neće biti u obvezi podnijeti zahtjev.

Također, ministarstvo navodi da opće produljenje valjanosti na dodatna tri mjeseca vrijedi i za pomorske knjižice, odobrenja za ukrcavanje i identifikacijske isprave pomoraca. Pomorci neće morati podnositi zahtjev za produljenjem.

Navode i detalje produljenja plovidbene službe nakon isteka ugovora o radu pomoraca:

– Uslijed poteškoća oko nemogućnosti organiziranja repatrijacije pomoraca, brodari mogu produljiti valjanost ugovora o radu pomorca na najviše 3 mjeseca, ako je pomorac suglasan sa takvim produljenjem i ako je to u skladu sa primjenjivim kolektivnim ugovorom. U ovom slučaju potrebno je zaključiti dodatak ugovora o radu pomorca pod istim uvjetima kao i temeljni ugovor. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske će izvijestiti sve zainteresirane organizacije (IMO, ILO, Europsku komisiju i druge) o gore usvojenim mjerama.

Navode i da se pomorci za sve dodatne informacije mogu obratiti ministarstvu na mail: [email protected]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...