nadmašit će prošlogodišnju sezonu

Vir je po nekomercijalnom smještaju bolji od Dubrovnika i Rijeke, gosti iz inozemstva brojkama nadmašili domaće turiste

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Sa čak 24,7 posto više dolazaka i 13,4 posto više turističkih noćenja ostvarenih u siječnju i veljači 2020. godine, Vir je na dobrom putu da nadmaši sjajnu i rekordnu prošlogodišnju turističku godinu.

U prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je 6.302 noćenja (lani 5.556), dok je turističke dolaske ostvarilo 464 gostiju (lani 372) iz 14 svjetskih zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. U oba su slučaja gosti iz inozemstva brojkama nadmašili domaće turiste: noćilo je 4.018 stranih turista (63,8 posto od ukupnog broja noćenja) s rastom od 9,78 posto, dok su domaći gosti zabilježili nešto skromnijih 2.284 noćenja (36,2 posto), ali uz veći rast od 20,5 posto.

U dolascima su također dominirali stranci koji su imali 295 turističkih dolazaka tijekom siječnja i veljače, što iznosi 63,6 posto od svih dolazaka i što predstavlja gotovo u dlaku identičan podatak kao u slučaju noćenja, ali sa znatno jačim rastom od 19,4 posto. Hrvati su sudjelovali sa 169 turističkih dolazaka (36,4 posto) te s također jačim pokazateljima rasta od 35,2 posto.

Statistika prva dva mjeseca – pored navođenja novih rekordnih podataka – pokazuje nam kako je otok, ponovno nakon 2018. godine, u novom trendu dvocifrenog rasta. Pogotovo to vrijedi za statistiku turističkih dolazaka koja je prošle godine u siječnju i veljači bila u neznatnom rastu, a onda je zahvaljujući kišnim i hladnim razdobljima svibnja i prve polovice lipnja, uspostavila prvo dramatični pad, pa onda ipak do konca prosinca 2019. gotovo istovjetne pokazatelje onima od prethodne godine. Sada su pokazatelji sjajni te ponovno uvjerljivo – rekordni.

Najveće zasluge pripadaju prošlogodišnjim šampionima noćenja na Viru, gostima iz Slovenije, koji su ostvarili 1.212 turističkih noćenja (30,2 posto od svih noćenja stranaca) s rastom od 36,8 posto, potom Bosancima i Hercegovcima s 1.138 noćenja (28,3 posto) te posebno Austrijancima, Nijemcima, Česima i Mađarima čiji je rast minimalno iznosio 58 posto (Nijemci), a najviše čak 1.288 posto (Mađari)! Iako u ovim slučajevima nije riječ o velikim brojkama noćenja, svakako su pokazatelj pozitivnog trenda i velikog povratka tradicionalnih gostiju otoka Vira u zimskim mjesecima. Slovenci vode i u turističkim dolascima tijekom siječnja i veljače (92), slijede Bosanci i Hercegovci (91), Nijemci, Mađari, Austrijanci, Slovaci itd. Ono što posebno raduje, iznimno je visok prosjek noćenja domaćih i stranih gostiju na otoku u ovo doba godine, a on iznosi čak 13,5. Ako se po jutru dan poznaje, jasno je kako na Viru zbog sjajnih prvih pokazatelja turističkog prometa već trljaju ruke, jer se postavljeni ciljevi za 2020. godinu čine realnima i dohvatljivima, a oni su: biti na kraju turističke godine bolji u odnosu na prethodnu (prema tri milijuna noćenja) te u smislu pune turističke afirmacije – dohvatiti u srpnju više od milijun noćenja, time preskočiti Rovinj i biti broj jedan u Hrvatskoj.

ŠAMPION NEKOMERCIJALNOG SMJEŠTAJA, BOLJI JE OD RIJEKE I DUBROVNIKA

Iako su tijekom siječnja u kategoriji nekomercijalnog smještaja europska prijestolnica kulture Rijeka (2.732 noćenja) i Dubrovnik (2.279) izgurali Vir na treće mjesto (2.000), otok se u veljači tijekom Virskih maškara vratio na velika vrata. Ostvario je 3.393 noćenja u nekomercijalnom smještaju, drugoplasirana Rijeka 2.754, Dubrovnik 2.494 i četvrti Vodnjan 2.219, a to su jedine destinacije s više od dvije tisuće noćenja u ovoj kategoriji praćenja turističkog prometa.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: