Vlada zatvara sve, Božinović za RTL potvrdio: “Ostat će otvoreno samo ono što je nužno”

Pojačani rast broja zaraženih, donosi i oštrije mjere hrvatske Vlade.

Raste i broj liječnika oboljelih od koronavirusa u bolnici. Pozitivna je jedna liječnica iz bolnice Vrapče, a uz dvoje, oboljelo je još dvoje liječnika iz KBC-a Zagreb, koji su pak zatajili bolnici informaciju da su bili na skijanju u Austriji.

A zbog njihova neodgovornog ponašanja 100 zdavastvenih djelatnika sada je izvan pogona. Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u Slavonskom Brodu, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je oboljela 81-godišnja žena.

Pojačani rast broja zaraženih, donosi i oštrije mjere hrvatske Vlade. Na izvanrednoj sjednici najavljena su mnogobrojna zatvaranja koja bi se mogla narediti idućih dana: od privremenog zatvaranja nekih trgovina, trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata do kina, kazališta i knjižnica. Ali i sve sve druge aktivnosti koje uključuju povećane kontakte.

Sa šefom stožera, ministrom Davorom Božinovićem razgovarala je RTL-ova Damira Gregoret. Ministar je rekao da će mali granični prijelazi sa Slovenijom biti zatvoreni od ponoći.

“EU na najvišoj razini Europskog vijeća ima sastanak na kojoj će razmatrati i pitanje zatvaranja granica. Siguran sam da će EU naći načina kako da se gospodarski tokovi zadrže. To su konvoji, ali pitanje je jesu li oni potrebni. Što se tiče ljudi, tu će sigurno biti određenih restrikcija, posebno prema ljudima koji nisu u članicama EU.”

Kada govorimo o granici Hrvatske s BiH, Božinović kaže da je tu promet de facto stao.

“Osim tranzita kroz Hrvatsku ni tu nema baš prometa.”

Na pitanje kada se zatvaraju ugostiteljski objekti, ministar je rekao da će mjere početi sutra tijekom dana ili četvrtak.

”To je nešto što ćemo sutra prezentirati, dao ih je i premijer na sjednici Vlade. Mi pokušavamo naći popratna rješenja, treba zaštiti i radna mjesta. Sve se to komplementarno radi. Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo imati sjednicu Stožera, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno”, rekao je Božinović dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana.

Upitan koliko je siguran da će to pomoći u ovoj situaciji, ministar kaže: ”Donosimo sve mjere za koje se nadamo da će pomoći da se virus ne širi. Još uvijek je situacija pod kontrolom, znamo sve osobe koje su oboljele što je velika prednost.”

Vrtići i škole za prvu ruku zatvoreni su na dva tjedna. Znači li to da kao ugostiteljski objekti neće raditi mjesec dana?

“Sve te mjere donosimo u datom trenutku za određeno razdoblje, ali uvijek te aktivnosti, uključujući i školske možemo nastaviti. U trenutku kad se donosila odluka za škole, donijela se za određeno razdoblje. Sutra ćemo donijeti ove mjere za 30 dana.”

Ministar uvjerava da imaju isplanirane sljedeće korake.

“Šaljemo signale o tome što planiramo raditi”, zaključio je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...