Za dio naše županije oglašen crveni meteoalarm; Olujna bura s orkanskim udarima

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas (22. ožujka) u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Istre i Kvarnera

Očekuje se jaka i olujna bura s orkanskim udarima prema noći u jačanju te srednjom brzinom vjetra do 90 km/h i najjačim udarima vjetra do 180 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Za područje Dalmacije izdano je narančasto upozorenje zbog vrlo jake bure koja se očekuje s najjačim udarima vjetra i do 95 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetrau kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Zagrebačke, Ličko – senjske i Splitsko – dalmatinske županije izdano je žuto upozorenje zbog povremeno jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osobito u sjevernim predjelima, s najjačim udarima vjetra 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom, piše MUP.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...