Za drugih šest mjeseci djetetova života roditeljske naknade povećane za 41 posto

Hrvatski sabor jučer je jednoglasno usvojio izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima od 1. travnja povećavaju roditeljske naknade za drugih šest mjeseci djetetova života.

U prvih šest mjeseci djetetova života zaposleni roditelji na rodiljnom dopustu primaju punu plaću, a sada će na roditeljskom dopustu drugih pola godine imati pravo na 5654 kuna naknade. Time je roditeljska naknada koja je dosad iznosila maksimalno 3991 kunu povećana za 41,6 posto odnosno za 1663 kune ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, piše večernji.hr.

Naime, Hrvatska za očeve propisuje četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih dva ne mogu prenijeti na majku, na što nas obvezuje i Direktiva o ravnoteži obiteljskog i poslovnog života usvojena lani i obvezujuća za sve članice EU.

Inače, ovo je drugo povećanje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci u mandatu ove vlade jer su u srpnju 2017. roditeljske naknade povećane s 2663 kune na 3991 kunu. No, demografi su i dosad isticali da samo povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada bez cjelovite pronatalitetne politike neće popraviti loše demografske trendove. Lani je prema podacima Državnog zavoda za statistiku rođeno samo 36143 bebe što je najmanje ikad otkako se prate statistike.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...