Za kršenje samoizolacije možete dobiti i do tri godine zatvora

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović rekao je da policija puni bazu podataka o osobama kojima je određena mjera samoizolacije te kako će provjeravati drže li se propisanih mjera.

Objavio je i koliku će osobe evidentirane u sustavu MUP-a snositi kaznu ako prekrše mjeru samoizolacije.  “Već imamo osobe koje će dobiti kaznu u visi od 8.000 kuna”, rekao je.

No maksimalna kazna je i do tri godine zatvora.  Ipak ona je rezervirana za kazneno djelo, a ovi pojedinci će biti prekršajno kažnjeni.

‘Prije svega mora biti svjestan i motiviran’

Zagrebački odvjetnik Veljko Miljević za 24sata je pojasnio zašto će kazna biti blaža. Prije svega ističe kako da bi se nešto okvalificiralo kao kazneno djelo i da bi netko za njega mogao biti osuđen nije dovoljno da samo krši propise.

“Trebao bi, prije svega, biti svjestan da je to što čini kazneno djelo i da time krši zakon, a trebao bi imati i neki motiv zbog čega to čini – pojasnio je zagrebački odvjetnik Veljko Miljević.

Upozorio je a treba biti jako oprezan kad govorimo o tome je li, primjerice otac koji je s djetetom došao u Klaićevu bolnicu na pregled iako je trebao biti u samoizolaciji, zapravo počinio kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti.

‘Nema obilježja kaznenih djela’

„Objektivno, takvo ponašanje moglo bi se svesti pod širenje zaraze općeopasnom radnjom kojom se narušava sigurnost, ali subjektivno, čovjek ne ide za tim. Njegovi motivi nisu kriminalni, on je zabrinut za svoje dijete, a nusprodukt svega je da nekoga dovodi u opasnost.

Koju opasnost, na koji način, mi čak ne znamo na koji se točno način taj virus širi i kako to funkcionira. Znači u ovom slučaju nemamo stvaranje objektivnih, a kamoli subjektivnih obilježja kaznenog djela“ govori Miljević te dodaje da i za prekršaj treba postojati svijest i volja da se prekrši određena zakonska norma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...