Za preko milijun kuna zbrinuli onečišćene trske i raslinje, pravi problem nije riješen

Jedna od tema aktualnog sata jučerašnje Županijske skupštine bila je sanacija onečišćenja rijeke Zrmanje.

Za nju se zanimao vijećnik Mosta Ivan Matić.

– Nažalost, ovo je problem koji je stariji od 30 godina i naslijeđen je iz sustava kojemu zaštita okoliša nije bila prioritet. U suradnji s Hrvatskim vodama i ostalim nadležnim institucijama poduzimamo sve moguće mjere za se stanje sanira i da se Zrmanja maksimalno zaštiti. Dijelim vašu zabrinutost, ali prepustimo struci da odredi koje su aktivnosti najučinkovitije. Želimo biti zelena, ekološka županija, jer smo uostalom županija koja je vodeća po proizvodnji obnovljivih izvora energije, istaknuo je Longin.

Sjetimo, sredinom veljače započela je sanacija onečišćenja rijeke Zrmanje. Nakon provedenih analiza završeni su radovi prikupljanja i zbrinjavanja onečišćene trske i niskog raslinja na kojem su vidljivi tragovi onečišćenja. Sanacija je ovo vrijedna 1.375.000 kuna.

– Riječ je zauljenom otpadu, ugljikovodicima naftnog podrijetla. Prvotno se nije moglo učiniti više jer su bili visoki vodostaji. Najprije se kosi trska i nisko raslinje koje će biti odgovarajuće zbrinuto termičkom obradom, odnosno spaljivanjem. Utvrđena je jedna vrulja, koja donosi najveća onečišćenja ugljikovodika naftnog podrijetla, ostatka od sanacije tvornice glinice. U koordinaciji s ministarstvom naći ćemo način kako bi onečišćenja u budućnosti na vrijeme prevenirali. Teško je procijeniti kolika se količina izlila, ali utvrđena su mjesta utvrđenja i što treba napraviti. Riječ je o površini od 5 tisuća kvadrata onečišćenog okoliša i taj će se otpad zbrinuti. Možemo reći da je trska bila prirodni filter pa je najveći onečišćenog otpada pokupila na sebe, rekao je tom prigodom generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Vijećnik Matić smatra kako je ovo samo vatrogasna mjera i kako stvarni problem nije riješen.

– Samo je pitanje vremena kada će se situacija ponoviti, zaključio je.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...