Zadarski infektolog Morović: “Epidemija će trajati cijelu godinu, situacija je vrlo ozbiljna”

'Kao i svaka pandemija, i ova ide u intervalima. Prvo se virus identificirao, preoznao se način prijenosa, postalo je jasno da je dominantan aerogeni prijenos, mada su mogući i drugi, zato je pranje ruku jako važno', govori zadarski infektolog prof.dr. Miro Morović o širenju koronvirusa.

'Ovo što se događa u Italiji vjerojatno će se dogoditi i u drugim zemljama, osobito zemljama visoke razine komunikacije, prohodnosti, prometnosti. Ovim se mjerama neće spriječiti širenje virusa, ono neće prestati, ali će se usporiti i bit će bitno manji broj slučajeva. Svaka pandemija ima svoje faze. Epidemiolozi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u i Europi daju preporuke za svaku takvu zemlju i najbitnije je držati se preporuka. Zemlje koje su ugroženije imaju pravo na svoje dodatne mjere i to je opravdano. Ne bi me čudilo da te mjere dođu uskoro i kod nas, jer one imaju svoju logiku. A to je usporiti širenje virusa', rekao je zadarski infektolog Miro Morović u razgovoru za Novi list.

Morović je rekao kako je trenutno faza akceleracije pandemije jer se konstantno ima porast broja slučajeva posvuda.

Ističe kako nitko ne zna koliko ova faza može potrajati.

'Sve su to pretpostavke, hipoteze. Ne bih u to ulazio jer nitko to ne zna. Pa čak i kad dođe do deceleracije, usporavanja širenja virusa, opet se neće znati koliko dugo će se taj virus još zadržati među ljudima. Kod MERS-a, a to je praktično isti virus, bilo je par tisuća slučajeva i gotovo je nestao, ali je do prije dvije godine bilo pojedinačnih slučajeva zaraze MERS-om.', kaže Morović koji osobno sumnja da će u Italiji mjere kanrantene biti do početka travnja.

'Ne može se znati taj akceleracijski tijek pandemije, ovo je tek početak akceleracijskog vala', kaže ovaj infektolog koji na novinarski upit 'Vjerujete u dužu epidemiju?', odgovara:

'Ne nadajmo se da će sutra, prekosutra ili u idućim mjesecima to biti riješeno. Mislim da neće ni tijekom ove godine'.

Morović smatra da bi bilo puno lakše da je virus sezonski jer će to biti glavni problem.

'Jer koronavirus je imao 20-ak godina prilike da se adaptira na ljudski organizam i ima vrlo zgodne mehanizme adaptacije i uništavanja stanica čovjeka. Razvio je takve proteine da napadaju glavni obrambeni mehanizam kod čovjeka, a to je interferonska obrana. On blokira tu interferonsku obranu, vrlo se lako širi od stanice do stanice... Hoću reći kako je taj virus vrlo neugodan, a obećanja o lijekovima i cjepivima sad su tek na razini nade. Držim da se ne bi trebalo zavaravati time da će uskoro biti lijekova, jer ja to ne vidim. Onaj lijek protiv ebole koji se spominje nije niti sličan mehanizmima koronavirusa, a cjepivo protiv koronavirusa koje se inače uspješno koristi kod životinja trebalo bi adaptirati za ljudsku primjenu', kaže Morović koji situaciju smatra vrlo ozbiljnom.

'Svaki bi pojedinac morao istrenirati dnevnu higijenu. Naravno, ako dobije neku respiratornu bolest, bilo bi korektno, s obzirom na to da nismo u Hong Kongu gdje se koronavirus može dijagnosticirati za sat-dva, da se takav pojedinac skloni u kućnu izolaciju dok infekcija ne prođe. Ili da se javi liječniku ako bi situacija bila ozbiljnija. To su svakodnevne mjere na koje ćemo se morati spremiti, htjeli ili ne htjeli. U Hong Kongu ne možete ući u bolnicu, ni pacijenti ni zdravstveno osoblje, bez maske, ako ne i ostale zaštitne odjeće. Jer u bolnicama je širenje virusa najbrže. Situacija je dosta ozbiljna, obavili smo administrativne pripreme i sad bi trebalo prijeći na praktične. U zadarskoj bolnici, a takve su i ostale bolnice, imaju relativnu pripremljenost. Mnoge zemlje, ne samo Italija nego i Francuska, i Njemačka, kasno su počele, imaju za par dana više stotina novih slučajeva', govori za Novi list infektolog Morović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...