podignuta optužnica

Zadarski odvjetnik optužen za utaju gotovo milijun kuna poreza

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1944.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva utajom poreza ili carine, opisano i kažnjivo po čl. 256. st. 1. u vezi sa čl. 52. Kaznenog zakona.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2014. obavljajući registriranu odvjetničku djelatnost u uredu u Zadru, u cilju da djelomično umanji svoje porezne obveze i izbjegne njihovo plaćanje prema državi, podnoseći porezne prijave nadležnoj ispostavi porezne uprave, kao obveznik poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, počinio navedeno kazneno djelo.

Tereti ga se da je nakon primitka na svoj žiro-račun novčanih iznosa dosuđenih strankama koje je zastupao u više predmeta pred nadležnim županijskim sudom, po osnovi naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, dio od tako primljenog novca zadržao za sebe i podizao sa žiro-računa po osnovi naplate već ranije obavljenih usluga zastupanja u postupcima, za što nije ispostavio račune, nije iskazao prihode ni akontacije u poslovnim knjigama, niti obračunao pripadajuće poreze. Tereti ga se da je 2011., 2012., 2013. i 2014. godine propustio obračunati i platiti poreze i to PDV u ukupnom iznosu od 544.102,87 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, te porez na dobit u ukupnom iznosu od 442.085,19 kuna na štetu Grada Zadra, odnosno ukupno 986.188,06 kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar