Zbog koronavirusa 10 tisuća sezonaca moglo bi ostati bez posla u turizmu

Još donedavno je glavna tema među poslodavcima u turizmu bila nedostatak radnika za predstojeću sezonu. Krajem ove godine trebale su biti ukinute kvote za zapošljavanje stranih radnika, kojih je u turizmu ove godine trebalo biti između 20 i 30 tisuća. No zbog epidemije koronavirusa sve je to palo u vodu, tako da se umjesto o zapošljavanjima razgovara o otkazima i o odustajanju od zapošljavanja sezonskih radnika. U Istri, koja je jedna od najposjećenijih regija, zbog blizine Italije već su zatvoreni brojni turistički objekti, a kako sada stvari stoje, zatvaranja slijede i u ostatku zemlje.

Ove sezone manjak radnika sigurno neće biti problem

Poslali smo upite u više hotelskih kuća kakve su im procjene što se tiče zapošljavanja i općenito sezone, no kako je cijela situacija još relativno “svježa”, ne barataju konkretnim brojkama iako je sasvim jasno da ove sezone manjak radnika sasvim sigurno neće biti problem.

Iz Maistre, jedne od najvećih turističkih kompanija koja ima hotele na području Istre, kažu da su zaustavili zapošljavanje sezonskih radnika, a o šteti će se moći govoriti tek kad pandemija završi.

“U ovom trenutku otvoren je Maistrin hotel Adriatic u Rovinju. U stalnom smo praćenju situacije s koronavirusom. Poduzimamo sve mjere u skladu s preporukama i odlukama mjerodavnih zdravstvenih institucija te organiziramo poslovanje primjereno novonastalim okolnostima. Zasad smo, u skladu s okolnostima, zaustavili planirano sezonsko zapošljavanje. O razmjerima štete moći ćemo govoriti tek po okončanju ove pandemije”, stoji u odgovoru Maistre.

“Vlada treba hitno reagirati”

Natali Komen Bujas, direktorica HUP – Udruge ugostiteljstva i turizma, za Index kaže da su pripremili prijedlog mjera pomoću kojih bi se smanjila šteta jer, kako kaže, moguće je da ćemo u sljedeća dva mjeseca imati zaustavljen rad ugostiteljskih objekata.

“HUP Udruga ugostiteljstva i turizma pripremila je prijedlog mjera s ciljem smanjenja štete i stvaranja uvjeta poslovanja za realizaciju nastavka turističke 2020. godine. Evidentno je da će biti negativnih efekata na turizam i gospodarstvo općenito, a ovisno o dužini trajanja štetnih posljedica koronavirusa. Teško je predvidjeti daljnji razvoj okolnosti, no moguće je da tijekom iduća dva mjeseca imamo praktički zaustavljeno ili znatno smanjeno poslovanje ugostiteljskih objekata. To znači da su radnici ili u skraćenom radnom vremenu ili na ‘čekanju’ u tom razdoblju i nužne su hitne odluke kako bi se osigurala likvidnost i primanja radnika. Stoga smo pripremili prijedlog mjera za pomoć turizmu koje će se razmotriti zajedno s predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstvima. Trenutno se u definiranju mjera od strane države raspravlja s jedne strane o mogućim mjerama te s druge strane o kriterijima za definiranje statusa ugroženog gospodarstvenika temeljem kojih će se mjere moći koristiti”, kaže Natali Komen Bujas.

Mjere koje HUP predlaže su sljedeće:

1. Oslobađanje od obveze plaćanja poreza i doprinosa na plaće za radnike koji su za vrijeme trajanja krize bez posla i/ili rade u značajno smanjenom intenzitetu

2. Povoljno kreditiranje za likvidnost i/ili razrada modela plaćanja postojećih i budućih obveza (plaćanje kamata, odgoda glavnice) i/ili potpuni moratorij na kreditne obveze određeni vremenski period ovisno o stupnju ugroze

3. Proširenje i prilagodba mjere Stalni sezonac – smanjenje obveze angažmana u ovoj godini; da se u mjeru mogu uključiti i sezonski radnici koji su trebali započeti s radom, a do sada nisu bili u mjeri; relaksacija uvjeta za provedbu mjere koje se odnose na najmanje održavanje broja zaposlenih osoba, poslovno uvjetovano otkazivanje…

4. Smanjenje PDV-a i odgoda plaćanja poreza; smanjenje drugih fiskalnih i parafiskalnih obveza, koncesijskih naknada te javnih davanja prema JLS

5. Aktivan pristup RH i korištenje predviđenih mjera za pomoć turističkom sektoru iz EU sredstava

Ugroženo 10 tisuća sezonskih radnika

Iz HUP-a napominju da nisu u problemu samo stalno zaposleni u turizmu, čiji su poslovi sada ugroženi, već i oko 10 tisuća sezonaca koji su računali da će i ove godine dobiti sezonski posao, piše Index.

“U aktivnostima pripreme navedenih mjera imamo podršku sindikata u turizmu te kao socijalni partneri i potpisnici Kolektivnog ugovora ugostiteljstva razgovaramo da se posebnim dodatkom privremeno stavi izvan snage postignuti dogovor o povećanju najnižih osnovnih plaća. Svjesni smo također da nije ugrožen samo radni odnos stalnih radnika te posebnu brigu vodimo i o sezonskim radnicima s kojima je već dogovoreno zapošljavanje, ali zbog ove situacije nisu uspjeli započeli s radom kako je planirano. Procjenjujemo da je takvih radnika ukupno 10.000 kako lokalnih stanovnika tako i najvećim dijelom sezonskih radnika iz kontinenta i Slavonije. Ti radnici, iako trenutno nemaju zasnovan radni odnos, računali su na zapošljavanje u turizmu i s ovom su situacijom jednako pogođeni, bez socijalne sigurnosti i neizvjesno je s kolikom će odgodom moći započeti s radom.

HUP UUT je zajedno sa sindikatima stoga za ovu kategoriju radnika – zaposlenici predviđeni za rad u sezoni s kojima je poslodavac dogovorio zapošljavanje, a ne može ga realizirati, predložio sljedeće mjere: uvođenje naknade za čekanje na posao u visini 70% prosječne plaće RH (kao što je naknada za nezaposlene) i proširenje mjere stalni sezonac na sve koji su trebali biti zaposleni za period čekanja na zaposlenje od 1.4. nadalje”, navode iz HUP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...