viša sila

Želite otkazati putovanje zbog straha od koronavirusa? Evo kako možete doći do svog novca

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Kao što je poznato, trenutno ne postoji zabrana putovanja ni na jednu ugroženu destinaciju.

Ako se otkazuje putovanje zbog bojazni od koronavirusa, vraća li se putnicima novac u cijelosti ili samo djelomično?

Iz turističkih agencija naglašavaju da se na razini Europske unije i hrvatske Vlade razmatraju pravila za konkretne situacije otkazivanja putovanja zbog koronavirusa, ali trenutno još nema jasnih obrazaca i procedura državnih institucija.

Ističu da se u vezi s putovanjima na ugrožena područja prvenstveno treba držati službenih naputaka. Kao što je poznato, trenutno ne postoji zabrana putovanja ni na jednu ugroženu destinaciju. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zasad je samo izdalo preporuku izbjegavanja putovanja koja nisu nužna u susjednu Italiju te Kinu, Republiku Koreju, Japan i Iran.

Inače, putovanje može biti otkazano od agencije ili od putnika. Pravilo je da ako agencija otkaže putovanja zbog ‘više sile’ ili nekog drugog razloga (primjerice, nedovoljnog broja prijavljenih putnika), u cijelosti vraća novac putniku. Treba naglasiti da su same agencije već otkazale većinu planiranih aranžmana u područja u kojima je žarište epidemije koronavirusa.

Međutim, u slučajevima kad agencija nije otkazala aranžman, a putnik želi otkazati putovanje zbog bojazni od koronavirusa, nema pravo na povrat ukupno uplaćenog iznosa, već visina povrata ovisi o danu otkaza, odnosno preostalom vremenu od otkaza do putovanja.

U pravilu, kad otkazujete putovanje u ‘zadnji čas’ (manje od tjedan dana prije puta), nemate pravo na povrat troškova. Ako pak otkažete putovanje od osam do dvadeset dana prije puta, dobit ćete natrag od 40 do 60 posto novca, a ako ste odustali od putovanja 30 i više dana prije polaska, možete dobiti od 70 do 90 posto povrata troškova.

Neželjeni trošak zbog otkaza putovanja možete izbjeći uplatom osiguranja od otkaza. Cijena police osiguranja iznosi oko pet posto vrijednosti aranžmana. Pritom je važno naglasiti da osiguranje pokriva samo slučajeve koji su izričito navedeni u polici, piše Poslovni.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar