Želite vrhunsko tijesto za kruh i pizzu? Zagrebačka O’Hara podijelila je recept

Za sve dobre stvari treba malo strpljenja i malo više vremena, ali za manje od 24 sata možete uživati u vlastitim kreacijama u vlastitom domu, napisali su na Facebook stranici pizzerije O’Hara, jedne od kultnih zagrebačkih pizzerija koja je među prvima počela raditi pizzu napoletanu.

– Pripremite 8 dl mlake vode i u njoj razmutite 4-5 g kvasca. To je, onako od oka, kao centimetar vrha malog prsta, kvasac, je l’. Pomiješajte vodu i kilogram brašna, to dođe kao mali trening, 10 minuta intezivno miješajte. Nakon prvih 5 minuta, posolite s 28 g sitne morske soli pa nastavite miješati punih 10 minuta ili dok se ne umorite i kažete sami sebi: Ma dovoljno je to! Kad ste već u kući duže vrijeme, treba malo i pokrenuti mišiće, prenosi Diva.

– Sad je vrijeme da i vi i tijesto malo odmorite, 3 sata, da budemo točni. Stavite ga u posudu i pokrijte vlažnom krpom da se ne osuši. Sad, kad ste se odmoriti, morate se presložiti. Prvo podijelite tijesto na dva jednaka dijea i presložite ga pa zatim promijenite poziciju na kauču. Tijesto samo razradite tako što ćete ga presavinuti 3-4 puta, kao da presavijate papir, a papir se razvači. Namažete s malo ulje i zatim opet odmarate 3 sata, jer zašto ne?

– Gotovi smo s odmaranjem, kako možete ležati po cijele dane?! Sada ćete presložiti tijesto još jedanput, ono kao papir. Ali ovog puta ga pripremate za pečenje. Ako imate kalup, u kalup, a ako nemate, nađite neku posudu gdje će tijesto popuniti 60 posto posude jer će tijesto još narasti. Poželjno je da posuda bude pletena i u tom slučaju je ne mastite nego je lagano pospete brašnom. Kalup, posudu koja nije pletena, i tijesto morate namastiti uljem da bi ga kasnije jednostavno izvadili van. I na redu je završno dizanje 4-6 sati pod krpom, dok se ne digne.

– Upalite pećnicu na 180-200 stupnjeva i, dok se grije, pripremamo dalje. Stavite kuhati približno litru vode da prokuha. Ako imate kalup, pospite malo brašna, tanki sloj gore i povucite nožem par puta da na par mjesta zarežete ovojnicu tijesta. Samo ovojnicu. Ako imate posudu ili pletenu košaricu, okrenite naopako da tijesto ispadne na pleh za pečenje. Stavite i papir za pečenje ako imate. Ako nemate, nemojte stavljati, logično. Tijesto iz posude pospite brašnom i zarežite kao i ovo iz kalupa, a ovo iz košarice samo zarežite jer brašno već imate gore.

– Pećnica je zagrijana, u nju stavljate posudu sa zagrijanom vodom da malo ovlaži pečnicu dok pečete kruh. Stavljate pleh ili kalup unutra i čekate, nekih 15 minuta. Sad je vrijeme da maknete vodu jer želite hrskavu kroicu, korica rulz! I sad pečete koliko hoćete, vadite kad ste zadovoljni bojom.

– Imate kruh, za taj kruh posvetili ste samo cca. 13 sati života, ali što biste radili kad ne idete nigdje, korona je to, nema igre. Bitno, ostavite taj kruh na miru pola sata, da dođe sebi, ipak ste ga navlačili cijeli dan. Svaka čast i dobar tek.

Za kraj, dodali su da, ako ne želite baš svaki dan mijesiti, prije zadnjeg dizanja ubacite tijesto u hladnjak. Tamo će izdržati dan-dva, samo ga prije pečenja izvadite iz hladnjaka da dođe na sobnu temperaturu.

Kažu da se isto tijesto može iskoristiti i za pizzu, samo umjesto na dva dijela, tijesto treba podijeliti na porcije od 300 g i oblikovati ih u kuglice. Zatim ih ostavite minimalno 6 sati da se dignu, a što ih duže ostavite, bit će bolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...