Iznajmljivačima se otpisuje obveza plaćanja poreza na dohodak

Kao rezulatat pregovora između Ministarstva turizma i Porezne uprave, a na inicijativu Zajednice obiteljskog turizma HGK, od strane Porezne uprave RH donesena je odluka o otpisu paušala poreza na dohodak za drugo tromjesečje, bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva.

Svim iznajmljivačima Porezna uprava, bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza koja se odnosi na drugo tromjesečje odnosno koju bi bili dužni platiti do kraja drugog tromjesečja tj. do 30.6.2020. godine, objavila je Porezna uprava.

Dakle, ne treba se posebno prijavljivati, kao u slučaju za prvo tromjesečje, nego se automatski svima otpisuju obveze poreza.

Iznajmljivači koji su podnijeli zahtjev za odgodom plaćanja poreza do 30.3.2020., za obvezu koja je dospjela 31.3.2020. ostvarili su pravo na odgodu plaćanja te obveze do 30.6.2020., te se ista neće otpisati.

Naime, vezano uz prijavu za prvo tromjesečje ili prvi kvartal, na terenu je nastao problem kod predaje zahtjeva za prvo tromjesečje od strane iznajmljivača. Prvi jer se čekalo s uplatama radi donošenja odluke o odgodi ili otpisu poreza te radi istog su imali rok od nekoliko dana za podnošenje zahtjeva, što veliki broj nije bio u mogućnosti digitalnim putem predati zahtjev (s obzirom da se radi o velikom broju umirovljenika).

Tako da je sada donesena odluka da se automatski bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza.

Kako hr.turizam neslužbeno saznaje, za one iznajmljivače koji su već platiti ili su zakasnili s predajmo istog za prvo tromjesečje, aktivno se radi da se i to nekako regulira u narednim danima.

Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...