“Ako bude problema ponovno ćemo zatvoriti tržnice!”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak bio je gost Novog dana gdje je govorio o aktualnoj situaciji s epidemijom u Hrvatskoj te odgovarao na pitanja naših gledatelja i čitatelja.

Nakon otvaranja tržnica, nastavi li se smanjivati broj zaraženih, koja je sljedeća mjera koja bi mogla biti ublažena? Ministar Božinović kaže da se takve odluke donose po preporukama epidemiologa. Koja bi, primjerice, bila preporuka, nastavimo li i dalje padati?

Mi smo dopustili otvaranje tržnica, ali pod posebnim uvjetima. Te tržnice neće izgledati kao što su izgledale prije jer smo tražili da se striktno provodi mjera socijalnog distanciranja i blokade prijenosa virusa između kupaca i prodavača i između kupaca međusobno. Prodavači znaju kakav im je raspored, oni će biti udaljeni na dovoljnoj udaljenosti da međusobno ne mogu prenijeti bolest. Dakle, to će biti malo drukčije tržnice nego one na koje smo naviknuli, donosi N1.

Vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Bit će ograničen ulaz. Ukoliko oko toga bude problema, naravno mi uvijek možemo vratiti nazad mjeru zatvaranja tržnica, što nikako ne bismo htjeli jer mislimo da moramo pomoći našim proizvođačima, OPG-ovima, ribarima, proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda da plasiraju svoje proizvode i građanima da ih kupuju.

Nikada kao u ovoj sadašnjoj krizi nismo svjesni potrebe samodostatnosti poljoprivrednih proizvoda na našem tržištu. Mislimo da je to važno i ukoliko postoji mogućnost da se propišu takve epidemološke mjere koje smanjuju rizik prijenosa bolesti na minimum, mi ćemo postepeno popuštati i druge mjere, a o tome koje su to mjere, o tome ne bih sada govorio. Moguće mjere oko plasiranja proizvodnje na tržište”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...