“Ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, sve će se zatvoriti”

Načelnik Stožera civilne zaštite RH i ministar Davor Božinović gostovao je na HRT-u, gdje je odgovarao na pitanja o popuštanju mjera.

Jučer ste rekli ulazimo u fazu s najviše nepoznanica – što očekujete u prvoj fazi popuštanja mjera?

Završavamo fazu u kojoj je bilo važno sačuvati ljudske živote, da ne dođe do eksponencijalnog rasta broja oboljelih i opterećenja zdravstvenog sustava. Sada počinje faza suživota s koronavirusom, on je tu. Očekujemo da će u ovoj fazi građani i dalje držati distancu, kako bi se umanjila mogućnost širenja virusa.

Gdje vidite najveći izazov – je li to javni prijevoz, trgovine ili u kasnijim fazama kod otvaranja škola i vrtića…

Teško je to reći, zato se i ide etapno, kako bi se vidjelo je li neka mjera ta koja utječe na rast oboljelih.

S obzirom na to da kontrole nisu moguće u većoj mjeri – vraćanje u normalu ovisi dosta o građanima?

Kontrole će biti, uglavnom po dojavama, prije svega u trgovinskim i drugim objektima. Jasno je da je nemoguće kontrolirati sve, i ne treba to raditi. Računamo na svijest građana, jer da nema samodiscipline koju su građani već pokazali, nikakve mjere ne bi pomogle.

U novoj odluci o radu trgovina, one privremeno neće raditi nedjeljom – no mnogi trgovci, pogotovo oni veći trgovački centri tvrde da tako neće moći dugo izdržati.

Znamo da je jedan od glavnih faktora širenja virusa kretanje ljudi, a s obzirom na skraćeno radno vrijeme očekuje se veće kretanje. Postoje brojne institucije koje nisu radile, i vrijeme koje je pred nama dovest će do toga da sve više možemo popuštati.

Postoji i nejasnoća oko rada praznicima i blagdanima – neki smatraju da za 1. svibnja primjerice mogu raditi – je li to točno?

Zna se što su praznici i blagdani, 1. svibnja je neradni dan i ne radi se, bio je kategoričan ministar.

Druga i treća faza i dalje se bruse, jako je puno nepoznanica – kada će biti spremne sve preporuke?

Na detaljnim preporukama stalno se radi HZJZ će izraditi te preporuke, pravila će biti dostupna na svim stranicama Stožera i HZJZ-a, a ono što bude nejasno uvijek će se moći pitati. Glavna pravila su okvir po kojem svi trebaju raditi.

Kakav je scenarij u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša?

Nadam se da to toga neće doći, sve se može zatvoriti, jer to je neizbježno ako dođe do pogoršanja. Svi moramo dati sve od sebe, držati se uputa, ne dopustiti virusu da nas iznenadi i ići prema normalizaciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...