Američka projekcija; Kada u Hrvatsku dolazi vrhunac i koliko će ljudi umrijeti? Postoji srednja i teža varijanta

Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) Sveučilišta Washington objavio je projekcije rasta broja umrlih od posljedica koronavirusa u pojedinim državama. Na popisu se nalazi i Hrvatska, koja bi prema izračunima IHME-a do 4. kolovoza trebala zabilježiti 166 žrtava epidemije, prenosi Telegram.

Prema istom izračunu, vrhunac zaraze Hrvatska bi trebala dočekati 20. travnja, a tijekom najgoreg tjedna, od 18. do 25. ovog mjeseca, svakodnevno bi moglo umirati u prosjeku po sedmero hrvatskih građana.

Podaci temeljem kojih je napravljen izračun IHME-a vrlo su svježi, pa je troje mrtvih jučer i četvero prekjučer uvršteno u pregled. Stručnjaci sa Sveučilišta Washington očito su dobro upoznati s tijekom epidemije i kronologijom uvođenja zaštitnih mjera u Hrvatskoj. Iznad grafičkog prikaza predviđenog razvoja događaja u Hrvatskoj stoji kako je uvedena mjera držanja socijalne distance, a tu je i pregled drugih važnijih mjera koje su u Hrvatskoj na snazi, poput, zatvaranja škola i poslova koji nisu nužni za funkcioniranje društva, ili strogog ograničenja putovanja.

Model je nastao na temelju podataka o broju zaraženih i smrtnim slučajevima u SAD-u, Italiji i Kini. Važan dio računice je i broj raspoloživih bolničkih kreveta, odnosno broj kreveta na odjelima intenzivnog liječenja i respiratora. IZ IHME-a su uvjereni kako će broj umrlih umnogome ovisiti o tome hoće li bolnički kapaciteti moći izaći na kraj s brojem pacijenata kojima će trebati bolničko i intenzivno liječenje.

Ako je doista tako, Hrvatska nema razloga za brigu. Naime, prema predviđenom razvoju epidemije, hrvatski bi pacijenti na vrhuncu zaraze trebali zauzimati 255 kreveta.

S obzirom na to da je u hrvatskim bolnicama na raspolaganju gotovo šest i pol tisuća kreveta, očito je da će biti mjesta za sve ozbiljnije slučajeve. Isto vrijedi i za krevete na odjelima intenzivnog liječenja. U hrvatskim bolnicama na raspolaganju je 216 mjesta za najteže oboljele, dok IHME predviđa da će na vrhuncu zaraze biti 61 takav pacijent. Također, prema ovom modelu u najgorim trenutcima sredinom mjeseca trebat će nam 52 respiratora, što znači da je oko 800 uređaja koje Hrvatska ima na raspolaganju više nego dovoljno za sve teške slučajeve.

Treba napomenuti da su navedeni brojevi žrtava i potrebnih bolničkih kapaciteta samo su srednja procjena.

U najgoroj varijanti koju su iz IHME-a proračunali, u Hrvatskoj bi tijekom vrhunca epidemije dnevno umiralo više od 20 pacijenata. No, i u takvom scenariju imali bismo dovoljno kreveta i respiratora, što nas stavlja u daleko bolji položaj od mnogo većih i bogatijih država.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...