Beroš: “Nema popuštanja mjera, nema opuštanja”

Jutros u Novom danu ministar Vili Beroš odgovara na pitanja čitatelja i gledatelja.

Zabrinjava li jučerašnji porast broja zaraženih?

“Mi iz dana u dan evaluiramo situaciju, bitno je da se svi držimo mjera Stožera”.

Krivulja je i dalje linearna?

“Krivulja je linearna i to nam daje snagu i optimizam, no opuštanja nema”.

Popuštanje mjera za Uskrs?

“Ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera. Nakon pada broja zaraženih od 5 do 7 dana, tad možemo razgovarati o tome. Moramo sad biti fokusirani na mjere samozaštite, higijenske mjere.”

Kako bi bile, kad za to budu stvoreni uvjeti, popuštene mjere?

“Jedno je boravak vani, a drugo su ekonomske mjere. Razmatrat ćemo kako bi tržnice mogle adekvatno raditi, na strogo propisan epidemiološki način. No zasad nije vrijeme za to. Naše odluke temeljit ćemo na realnom stanju i stavovima struke”.

Biste li preporučili povratak građana za Uskrs?

“Preporučio bih da se suzdrže od toga, putovanja u ovom trenutku nisu opcija, kako je to i Capak rekao. Preporučio bih putovanja samo u krajnjoj potrebi”

Od gripe je umrlo ove godine 25 ljudi. Čak i dijete. Zašto onda restrikcije zbog korone?

“Teza nije utemeljena. Činjenica je da je gripa bolest koja je prisutna desetljećima, na nju određeni dio pučanstva ima imunitet, postoji cjepivo. Ako to kompariramo s novom bolešću gdje pučanstvo nema imunitet i nema cjepiva, to je razlog mjera, ta nepoznanica, i ta smrtnost. Zato mislim da su mjere u redu. Najbolji primjer su Italija i Amerika”

Društvene mreže pune su komentara od kojih su mnoge i dezinformacije.

“Ne smeta me to. U redu je da svatko izrazi mišljenje, ali apeliram da ono bude temeljeno na stručnim i znanstvenim činjenicama”.

Kako funkcionira Vladin znanstveni savjet?

“Pozdravljam ideju da se pozovu našu znanstvenici i da sudjeluju u svemu tome. Formiran je manji stručni tim u Ministarstvu koji prati sve nove informacije oko koronavirusa, skupljaju značajne podatke koji nama mogu ukazati kako se boriti protiv virusa”.

Kad bi pandemija mogla popustiti? Hoće li se virus vratiti ove jeseni?

“Vjerujem da će ovaj respiratorni virus biti sezonskog karaktera, ali to je novi virus i nije moguće sagledati kako će se ponašati. Mi se moramo pripremiti za sve scenarije”.

Pati li zdravstveni sustav?

“Ne bih rekao da pati. Funkcioniramo u drugačijem modu. Ministarstvo zdravstva izdalo je naputtke koji se odnose na funkcioniranje sustava, preustroj sustava…”

Testiramo li dovoljno?

“Već smo rekli da će se povećati broj testiranja zdravstvenih radnika. Širimo kapacitete testiranja. Osijek će npr. moći testirati 250 ljudi dnevno zasad. No treba poštivati mjere”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...