Beroš o popuštanju mjera: “Znam da bi to dalo nadu, ali ne možemo dati rok za to”

Jutros su u emisiji “U mreži prvog” na Hrvatskom radiju gostovali ministar zdravstva Vili Beroš i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut.

“Imamo strategiju”

Beroš se na pitanje voditeljice prvo osvrnuo na komentare u javnosti i medijima u kojima se kaže da nemaju strategije u borbi protiv virusa.

“Naša strategija je vrlo jasna. Cilj je usporiti nagli porast oboljelih, jer na taj način možemo pružiti zdravstvenu skrb. Ako se desi veći broj slučajeva može doći do toga da ne možemo dati skrb kakvu bi trebali”, rekao je Beroš pa najavio: “Ono što nas čeka je promišljanje o opuštanju mjera da bi sve životne tokove i privredne aktivnosti zaživjele”.

“Za ovakvu ugrozu nemate recept kako organizirati sustav. Mi smo se pokušali snaći, i mijenjali smo svoju strategiju u skladu sa situacijom i informacijama koje smo dobivali o virusu. Transformirali smo naše promišljanje”, rekao je Beroš.

“U početku smo svjedočili tome da svi odlaze u Zaraznu. Bilo je izvjesno da nećemo moći tako dugo. Zato smo oformili COVID ambulante. Sada je najvažnije da sustav nije preopterećen”, rekao je Beroš.

“Prerano popuštanje nije dobro”

“I čelnik WHO-a je naglasio da bi prerano popuštanje mjera moglo vratiti kaos. Ali mnoge životne djelatnosti je moguće prilagoditi uvjetima funkcioniranja. Jedan taj balans postepenog uvođenja mjera bit će potrebno prilagoditi i kad ćemo popuštati mjere. To je recept. Ja osobno ne mogu shvatiti kada se to veže uz nekakve rokove, s obzirom da nije moguće predvidjet ponašanje virusa ja ne mogu reći o kojim se rokovima radi koliko god bi to možda bilo bolje i dalo neku nadu. Ali jednostavno ne možemo”, kazao je Beroš.

“U ovom trenu nema problema, ali ih potencijalno može biti. Od početka razmišljamo kako sačuvati zdravstvene radnike. Zato smo odmah donijeli odluku da ih je pola doma, a pola radi. Kad smo vidjeli da opterećenje raste onda smo to stavili da bude po trećinama. Stoga smo se dogovorili da po trećinama rade i odmaraju i budu u pripremit za druge zdravstvene ustanove. U nekoliko navrata je bilo ulaska u sustav, ali ta žarišta su brzo izolirana. Sad već prvi zdravstveni djelatnici ponovno počinju raditi”, rekao je Beroš.

O splitskom domu

“Takve ustanove su mjesto ukoliko dođe do ulaska virusa, te skupine tamo su izloženije ulasku virusa. Već ranije smo donijeli jasne upute kako postupati u takvim slučajevima. Teško je očekivati da unatoč svim mjerama spriječimo ulazak u taj sustav. To nije uspjelo niti jednoj Njemačkoj. Treba jako brzo reagirati, znači čim netko dobije temperaturu treba reagirati i pomisliti na virus. Dešavat će se ubuduće jer je nemoguće onemogućiti ulazak virusa u tu populaciju”, rekao je Beroš.

O digitalnom asistentu

“Svjesni smo u vladi da je društvena svijest odgovor u ovim izazovnim vremenima i u borbi protiv virusa. i tražili smo način kako doći do naših građana koji koriste puno mobitele. Rodila se ideja o komunikaciji putem WhatsApp platforme. I tako je nastao digitalni asistent Andrija… Nije to čarobni štapić, ali može dati odgovor na neka pitanja možda. Taj asistent pomaže i doći do institucija, a bit će to i pomoć u epidemiološkom smislu. Mnoge hrvatske tvrtke su sudjelovale u tome, neću ih imenovati da nekoga ne preskočim.”, rekao je Beroš.

Nije bilo velikih kršenja mjera za vikend

“U subotu smo napravili oko 2600 nadzora, u nedjelju i ponedjeljak smo isto radili nadzore. Nismo imali prigovora na neka ogromna kršenja. Imali smo sporadična kršenja. Bilo je gužvi kako se i očekivalo s obzirom na želju građana da si osiguraju hranu i piće pa je to trebalo malo bolje i kvalitetnije regulirati. Neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali kroz mali pritisak civilne zaštite to je sve riješeno. Imali smo i razmišljanje što i kako s javnim prostorima. Išli smo na apel da građani ne izlaze i ostanu kod kuće bez obzira na lijepo vrijeme. Imali smo one koji su šetali, vozili bicikle, imali su razmak, nije bilo grupiranja… Velika većina ljudi je bila kod kuće”, rekao je Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji zajedno s Berošem gostuje u emisiji “U mreži prvog” na HRT-u.

Je li vrijeme za relaksaciju mjera?

“Struka mora to reći. Kakav nam je smjer i kojim tempom ćemo ići. Mi svi naravno želimo popustiti mjere, ali sve će to biti sukladno trenutku i razini opasnosti koja je u tom trenu. Razmišljamo o tome, ali odluke će se donositi temeljem analize situacije”, dodao je Trut.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...