Beroš objasnio kako će izgledati povratak u normalu u bolnicama i ambulantama

Prije nego što se otvore škole, kreće normalizacija zdravstvenog sustava – od idućeg tjedna. U pogon se vraća 30 posto pregleda i operacija. Sve to i dalje pod strogim mjerama jer ulazak virusa u bolnicu mora se spriječiti po svaku cijenu.

Liste čekanja kod liječnika i prije su bile problem, a sada ih je većina zbog koronavirusa stavljena na čekanje. Što će se događati po tom pitanju i kako će se rješavati zaostaci, za Dnevnik Nove TV objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako je rekao, izgleda da smo mi u ovom trenutku, zahvaljujući mjerama i svijesti građana, na neki način zauzdali virus.

“Naravno da oprezni moramo biti i dalje, ali to nam je omogućilo da razmišljamo o reaktivaciji zdravstvenog sustava. Svjedočimo o tome da on nije u ovom trenutku znatnije opterećen bolesnicima koji su covid-19 pozitivni. Stoga u drugoj fazi sektorske politike dolazi do reaktivacije zdravstvenog sustava i jedna od stvari koje ćemo rješavati su liste čekanja. Njih ćemo evaluirati, za to postoje timovi na svakom od radilišta koji se bave određenom problematikom te će se zvati pacijente”, kazao je Beroš.

“Reaktivacija neće biti odjednom, ona će biti postupna, planirana i već smo u koordinaciji s ravnateljima zdravstvenih ustanova razradili planove koji uključuju prostorne uvjete, poglavito u Zagrebu gdje smo imali potres, zatim kadrovske uvjete i organizaciju rada koja će, vrlo vjerojatno biti u smjenama, s radom i vikendom i drugačijim radnim vremenom”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...