Božinović: “I kada se smanji broj novooboljelih, nema opuštanja!”

Voditelj nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, pojasnio je kakva je situacija s izdavanjem propusnica, ali i kako će izgledati povratak u normalan život kada za to dođe vrijeme.

“Izdano je više od 450.000 propusnica, a do kraja dana možda bude i pola milijuna. To je izuzetno velika brojka s obzirom da se s izdavanjem propusnica krenulo tek prije tri dana. Tu su i početna nesnalaženja jer radi se o jednom potpuno novom sustavu gdje su baze podataka iz nekoliko institucija uvezane, ali mislim da se radi dobar posao”, kazao je Davor Božinović za RTL.

Na upit razmišlja li se da se nekome ukinu propusnice, odgovorio je:

“U ovom trenutku je skoro 11 tisuća propusnica odbijeno. To su zahtjevi koji nisu bili opravdani. Još uvijek ne znamo, ali nas zanima koliko je među njima ljudi kojima je bila određena mjera samoizolacije, a tražili su propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta.”

“Ovo je prvi val. Nakon toga će biti lakše. Ja sam od prvog dana pozivao, posebno poslovne subjekte, pa i građane koji nemaju u planu putovati odmah u ponedjeljak da se to odgodi jer to je posao koji neće stati. E-propusnice će se izdavati sve dok za tim bude postojala potreba tako da nije nužno da je svi odmah prvi dan, odnosno u ponedjeljak 6. travnja, dobiju. Ministarstvo uprave, zajedno sa svim akterima u ovom projektu je krenulo s izdavanjem kolektivnih zahtjeva kad su u pitanju velike firme. Ti zahtjevi su individualizirani, ali se mogu podnijeti kolektivno”, poručio je Božinović.

Iako je pred policajcima velik posao, istaknuo je kako ima dovoljan broj policajaca, a pridružilo im se i oko 18.000 pripadnika Civilne zaštite. Božinović smatra kako se situacija odvija u skladu s okolnostima koje su nas zadesile.

Osvrnuo se i na borbu protiv koronavirusa.

“Hrvatska se zasad dobro bori protiv koronavirusa, a to je zbog toga što je Hrvatska od prvog dana slušala struku koja o tome zna najviše”, izjavio je.

Upitali smo ga i kada možemo očekivati popuštanje mjera samoizolacije i kako će to izgledati.

“Vjerojatno će ići korak po korak i krenut će u trenutku kada to bude dopustila epidemiološka situacija. Slušat će se savjeti epidemiologa. Kada su epidemije u pitanju, ključno je izravnati broj novooboljelih, odnosno da nema naglih skokova osobito u smislu eksponencijanog rasta. Kada počne padati taj broj, to još uvijek ne znači da je sve prošlo i da se možemo opustiti”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...