Capak detaljno objasnio tko smije izlaziti vani, a tko ne bi trebao

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, dodatno je, gostujući na HRT-u, ojasnio mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano uz sprečavanje širenja koronavirusa, kao i kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je stanje mirno, ocijenio je ravnatelj HZJZ-a.

“Ne trebamo očekivati nikakve dramatične vijesti. Stvar je postavljena onako kako treba, postigli smo balans između restriktivnih mjera, zdravstvenih mjera, raspravlja se i o popuštanju, vodi se računa i o gospodarstvu, vodi se računa o tome da ljudi imaju svoje druge potrebe i nastojimo to nekako ublažiti i postaviti stvar da sve ipak koliko toliko funkcionira”, rekao je Capak.

Dodatno je objasnio i uputu građanima da ostanu doma.

“Pravilna prehrana, održavanje dobre tjelesne težine, nepušenje, sve je to ono što javno zdravstvo promovira. Dakako da je boravak na zraku i tjelesna aktivnost itekako važna, ali vodimo računa da, ako se grupiramo, ako imamo socijalni kontakt, da se širi virus. Jasno mi je da je to zbunjujuća poruka, zdravo je boraviti vani, ali ako niste u socijalnom kontaktu. Ako želite boraviti u prirodi, prošetati psa, nemojte se družiti s ljudima, nego budite sami i držite distancu dva metra”, rekao je Capak.

Istaknuo je da ne treba izbjegavati mjesta na kojima se inače okuplja velik broj ljudi, poput zagrebačkoj Jaruna ili parka Maksimir, Rive, Korza, Tvrđe, nego da je važno ne biti blizu drugih ljudi. To ne vrijedi i za članove obitelji, jer je nemoguće i ne treba održavati distancu s ljudima s kojima živite i provodite većinu vremena, rekao je Capak, donosi N1.

Ima i poruku za kronične bolesnike.

“Kroničnim bolesnicima bih preporučio da se što više drže zatvorenih prostora i svojih kuća. Ako zaštitimo kronične bolesnike, napravili smo veliku stvar, jer upravo su oni kritična skupina”, rekao je Capak za HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...