Capak kritizirao Austriju zbog popuštanja mjera: “Kod nas će biti produljene. S modifikacijama”

U Hrvatskoj su se, bez obzira na te mjere, nedavno otvorile tržnice te je produljen rad trgovina do 20 sati. No, samo zbog Uskrsa, nakon tog se sve vraća u “koronanormalu”.

Kako ističe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, Hrvatska još nije pred najavom popuštanja mjera.

“Mjere su 19. ožujka uvedene na 30 dana, a vjerojatno će biti produljene s mogućim modifikacijama. U skladu s epidemiološkim uvjetima popuštat ćemo u onome što najviše smeta gospodarstvu, vjerojatno su to i dozvole za putovanja iz županije u županiju, iz općine u općinu, kao i ponovno uvođenje javnog prijevoza, otvaranje uslužnih djelatnosti uz organizaciju rada koja će osigurati određeni minimalni razmak… Socijalno distanciranje će sigurno ostati pravilo sve dok ne budemo imali cjepivo ili dok virus ne popusti. Morat ćemo mijenjati običaje”, kaže Capak za Jutarnji list.

U Austriji je došlo do popuštanja mjera, no Capak smatra da se nisu trebali toliko žuriti.

Na pitanje što bi se moglo dogoditi prvo kada mjere jednom počnu popuštati, kazao je kako će se u skladu s epidemiološkim uvjetima popuštati u onome što najviše smeta gospodarstvu.

To su vjerojatno i dozvole putovanja iz županije u županiju, iz općine u općinu, ponovno uvođenje javnog prijevoza, otvaranje uslužnih djelatnosti uz organizaciju rada koja će osigurati minimalni razmak…

“Ali ništa od toga sada nije na stolu”, navodi.

No, moguće je kako će epidemiološka situacija biti bitno bolja preko ljeta pa će se tada moći krenuti s popuštanjem. Ipak, socijalno distanciranje će ostati kao pravilo sve dok ne budemo imali cjepivo ili dok virus ne popusti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...