Capak objasnio kako će ove godine izgledati turizam, promjena će biti i na plažama

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u RTL-u Danas komentirao je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Prvo se dotaknuo popuštanja mjera.

“Za popuštanje mjera ćemo još malo pričekati”

“Rekli smo da postoje epidemiološki kriteriji, da moramo biti uvjereni da se situacija smiruje – da imamo 5 do 7 dana pad novooboljelih. To nemamo, imali smo povećanje u Splitu i Danas u Zagrebu. Situacija je i dalje povoljna, ali nam epidemiološku sliku kvari situacija u par domova. Zato ćemo još malo pričekati”, rekao je Capak.

Pojasnio je i kako će izgledati popuštanja mjera za gospodarstvo.

“Nećemo prioritete stavljati u resore, premijer je jasno rekao da će resorna ministarstva pripremiti koje im mjere najviše smetaju za pokretanje aktivnosti, za normalan život ljudi. To će se najvjerojatnije odlučiti do sutra na vladi, a onda je na nama da stavimo te aktivnosti u epidemiološki okvir”, kazao je Capak.

“Turizam neće izgledati kao do sada”

Na pitanje o dolasku turista iz Češke, rekao je kako to jest mogućnost, no kazao je i da turizam ove godine neće izgledati onako kako je izgledao dosad.

“Gledajte, to je moguće. Vjerojatno će se situacija poboljšati do ljeta, to je prvenstveno kapljični virus, čije se širenje smanjuje ljeti. Sve ovisi i o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj zemlji iz koje dolaze turisti. Sigurno je da turizam neće izgledati kao do sada. U hotelima neće biti zajedničkih ručkova i večera ako i dalje virus bude kolao. Dakako, i na plaži će se trebati održavati socijalna distanca.”

Capak ne vjeruje da ćemo socijalnu distancu morati održavati do 2022. godine

Na pitanje o tome hoće li se socijalna distanca morati održavati do 2022. ili čak 2023. godine, rekao je: “To je vrlo malo vjerojatno. Osobno ne vjerujem u to. Po mojoj procjeni, produženi scenarij je maksimalno do proljeća 2021.”

Osvrnuo se i na situaciju s domom u Splitu i na informacije da u njemu nije bilo dovoljno opreme.

“Ministar Beroš je čini mi se rekao da će najdulje do kraja tjedna izvještaji biti kompilirani. Sad imamo ogromne količine opreme, stiže nam još jedan avion i takvih šest”, zaključio je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...