Cjepivo za koronavirus moglo bi biti na tržištu već u listopadu

Cjepivo za koronavirus koje je u Velikoj Britaniji ovaj tjedan krenulo u fazu testiranja na ljudima moglo bi biti na tržištu u listopadu, rekao je CEO Serum Institute Indije (SII) Adar Poonawalla.

Naime, cjepivo su proizveli znanstvenici s Oxforda, a SII planira krenuti u proizvodnju cjepiva već za dva do tri tjedna. Naravno, o dolasku cjepiva na tržište ovisi koliko će biti uspješno testiranje na ljudima.

“Naš tim radi blisko s Dr. Hillom s Oxforda i očekujemo početak proizvodnje u sljedeća dva do tri tjedna. Prvih šest mjeseci ćemo proizvoditi pet milijuna doza mjesečno pa se nadamo da ćemo nakon toga proizvodnju podići na 10 milijuna u istom periodu.

Indijci neće patentirati cjepivo

Očekujemo da će cjepivo biti na tržištu u listopadu, samo ako su testiranja uspješna uz potrebne provjere sigurnosti i učinkovitosti. S tim da treba reći da pokrećemo proces proizvodnje na naš rizik, kako bismo imali dovoljno doza za sve, ako se klinička testiranja pokažu uspješnima”, napomenuo je Poonawalla.

SII je radio sa znanstvenicima s Oxforda u prošlosti, a Poonawalla napominje kako su njihovi znanstvenici jedni od najboljih na svijetu.

Uz to, Poonawalla je rekao kako njegova kompanija neće patentirati cjepivo budu li klinička testiranja uspješna.

“Nećemo ga patentirati jer želimo da se proizvodi i prodaje u cijelom svijetu, ne samo u Indiji. Nadam se da će isto slijediti i ostale kompanije koje otkriju cjepivo kako bismo što je prije moguće imali na milijarde doza diljem svijeta.”

Do sada je na svijetu od koronavirusa preminulo 203.922 ljudi. Zabilježeno je 2.943.895 slučajeva, a oporavila se 842.421 osoba, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...