Divjak o povratku u škole: “Djecu neće nitko tjerati, roditelji će odlučiti o tome”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je danas kako dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju – matura će se polagati od 8. do 29. lipnja.

“Tako je i u svim državama u okruženju – Sloveniji, Austriji…. Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature”, rekla je Divjak gostujući na N1.

Divjak kaže da će sutra objaviti koji su planovi za povratak u škole.

“Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada”, rekla je Divjak.

“Druge europske države su krenule s tim. Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci – ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola”, dodala je.

Kaže da se nastava neće moći održavati kao što se održavala prije, s obzirom na, između ostalog, i potrebu za fizičkom distancom.

“Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine.”

Divjak je govorila i što će biti sa zaključivanjem ocjena.

“Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu – uzima se sve što je u školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće”, rekla je.

Što se tiče visokog obrazovanja, rekla je da su dali preporuku kako ocjenjivati, ali da ne mogu dati uputu školama zbog određene autonomije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...