Do kraja godine radovi na bedemu mogli bi biti u završnoj fazi

Kapitalni EU projekti Grada Zadra odvijaju se unatoč mjerama koje su na snazi zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom.

Bedemi zadarskih pobuna su značajan fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra.

Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću, za potrebe obrane Mlečana, tadašnjih vlasnika grada Zadra od strane turskih osvajača. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema. Predmet projekta je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara.

Zbog iznimnog povijesno-kulturnog značaja Bedemi su dobili svoju preventivnu zaštitu i upisani su u Registar kulturnih dobara RH, Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno.

U ovom trenutku, na bedemima je dnevno 20, 30 radnika i radovi su izašli iz faze pripreme podloge i postavljanja instalacija, te se trenutno radi na postavljanju betonske podloge, te na rubnim dijelovima postavljanja kamenih popločenja.

Predviđeno trajanje izvođenja radova je 12 mjeseci, dok je ukupna vrijednost radova 23.784.855,70 kuna, no zbog sadašnje situacije očekuje se da bi do kraja godine radovi na bedemu mogli biti u završnoj fazi.

Tada, parterno obnovljeni Bedemi omogućit će novi koncept prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na novi, do sada neispričani način, te će dati posjetitelju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja. Bedemi će predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuju pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daju nezaboravan doživljaj lokalne kulture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...