Dr. Žuvela: “Idealno je vrijeme za trudnoću. Nema planiranja – samo dok nije Stožer ili obrok!”

Važne segmente svog života primorani smo staviti “na čekanje“. Putovanja, druženja i izlaske do danjega moramo prekrižiti na kalendaru životnih radosti.

No, svakodnevica u izolaciji ostavlja nam dovoljno prostora za promišljanje o bitnim vrijednostima i kao takva idealno je vrijeme za – proširenje obitelji. Mišljenje je to koje dijeli i dr. Ivo Žuvela, ginekolog koji je više puta glasovima pacijentica zaslužio titulu najboljeg liječnika u Zadarskoj županiji.

Sada je idealno vrijeme za trudnoću. Nema planiranja – može se ići na trudnoću prije doručka, nakon ručka, navečer uz TV. Samo da se ne preklapa s obrocima i pressicom Stožera!, kaže nam u svom dobro poznatom zafrkantskom stilu dr. Žuvela.

Čim zatrudni, žena više ne misli samo na sebe i svoju dobrobit, već se sav strah udvostručuje. Logično je stoga da buduće majke imaju najviše pitanja u vremenu pandemije virusa koji je zabrinuo čitav svijet.

Na samom početku pojave COVID-a 19 u Hrvatskoj Alemka Markotić kazala je kako nema značajnih podataka da su kod trudnica zabilježeni teži oblici bolesti, dok je ministar Vili Beroš naglasio kako vjerojatno postoji nešto u imunološkom sustavu što štiti trudnice, općenito u infektološkom smislu, pa tako i u ovom konkretnom slučaju.

Doktor Žuvela kazuje nam kakva su dosadašnja iskustva u prasi.

Teško je govoriti o osjetljivosti pojedinih skupina s obzirom na to da je COVID-19 još nedovoljno istražen. Koliko znam niti jedna trudnica niti plod nisu imali fatalan ishod zbog infekcije ovim tipom koronavirusa. Vrijeme će pokazati. Nažalost, bolje predikcije trenutno nemamo.

Zbog pandemije koronavirusa, do daljnjega odgođeni brojni dijagnostički pregledi u sklopu javnoga zdravstva. Ono što je važno za znati je da trudnice ne trebaju strahovati da će ih sustav zanemariti. U ambulanti doktora Žuvele razvoj novog života prati se po uobičajenom rasporedu.

Svi ginekolozi u Zadarskoj županiji su dostupni za trudnice i hitna stanja. U ambulanti u Benkovcu se kontrole trudnica rade jednom mjesečno, u terminskoj trudnoći na tjednoj bazi. Dakle, kao i u nepandemijskim uvjetima. Veliki dio posla se obavi telefonski ili preko messengera.

Mnogobrojne dosadašnje znanstvene studije nisu pokazale nikakav povećani rizik od neželjenih djelovanja cjepiva protiv gripe na zdravlje trudnice i njenog djeteta. Što će biti kada se razvije ono za zloglasni koronavirus?

Cjepivo je svakako najdjelotvorniji oblik terapije COVID-a 19, kao uostalom i za svaki virus. Postupnik će vjerojatno biti sličan kao i za cijepljenje protiv gripe. Za pretpostaviti je da će se cijepiti prvenstveno ugrožene skupine, kronični bolesnici (naročito starije dobi), zdravstveni djelatnici…, zaključuje dr. Žuvela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...