Izdano narančasto upozorenje

Dunja Mazzoocco Drvar zna kakvo će vrijeme biti do kraja tjedna

RTL Televizija
Tamni način

U dosadašnjih 28 travanjskih dana kiša je u Hrvatskoj padala u samo osam njih, i to sporadično, najčešće vrlo rijetko. Najviše je kiše donijela jedna nagla hladna fronta sredinom mjeseca kad je u menzuri za mjerenje oborine u dubrovačkoj zračnoj luci bilo 38,8 litara. Krajnji jug zabilježit će stoga ovaj travanj kao jedan od normalno kišnih. Ostatak zemlje muku muči s oborinom i balansira po tankoj granici među kategorijama “vrlo kišno” i “ekstremno kišno”.

Kad bi ovaj najzeleniji mjesec u godini završio današnjim danom, pripisali bismo Zagrebu samo šest i pol milimetara oborine čime bi se svrstao na drugo mjesto najsušnijih ikad. Budući da su pred nama tri manje ili više kišna dana, dio tog strašnog manjka kišnice ćemo ipak nadoknaditi i pisat ćemo ga vjerojatno kao peti ili šesti najsušniji u posljednjih sedamdesetak godina.

Nije zgorega spomenuti da je i klimatski trend sličan, količina proljetne kiše se posljednjih desetljeća smanjuje. Inače, pred nama je dio godine koji popularno zovemo početkom sezone roštilja, a taj pak tradicionalno kreće proslavom Međunarodnog praznika rada. Upravo zbog toga briga o tome hoće li pasti kiša postaje i dio prazničkih priprema.

I meteorolozi mogu potvrditi da je problem sve samo ne jednostavan, s obzirom na to da je šansa da kiša padne doslovno 50:50. Naime, u posljednje 72 godine, otkad u Maksimiru mjerimo i motrimo vrijeme kiša je padala na 37 prvih majeva odnosno u 52 posto slučajeva. Ova će još podebljati taj rezultat, u korist kiše!

Ulazimo u kišniji dio travnja i nestabilniji dio ovog toplog proljeća. Kiša kreće već danas, a sutra će je biti u velikom dijelu zemlje. DHMZ je za sjeverni Jadran izdao narančasto upozorenje na količinu kiše, a za gorska su područja najavljene i bujice zbog jačih izljeva kiše u kratkome vremenu. Što zbog jačine lokalnih pljuskova, što zbog činjenice da izrazito suha zemlja neće odmah moći popiti prvu kišu koja će pasti nakon duljeg sušnog perioda.

Srijeda će biti oblačnija od utorka i svakako svježija, dnevne temperature u nizinama oko 21, u gorju ispod 20, a i na moru će se zadržavati tu negdje. Dominirat će jugozapadnjak i jugo, južinu mnogi već osjećaju, a uz lokalne pljuskove i vjetar će prolazno mijenjati smjer.

I sljedećih dana nastavlja se nestabilno vrijeme. Ako ste baš sada odlučili mijenjati krovište, morat ćete obustaviti radove i zaštititi unutrašnjost kuće, a i sanacija potresom razrušenih kuća koja je eventualno počela morat će se obavljati između povremenih kišnih epizoda. Najviše se kiše očekuje na prijelazu s četvrtka na petak kad je gotovo sigurna u cijeloj zemlji. Upravo u petak neki će dijelovi unutrašnjosti dobiti i više od 20 litara po četvornom metru što zapravo znači da se ljudima s početka ovog poglavlja potkrovlje može napuniti s 2 centimetra kišnice.

Znatno je više onih koji se ne bave građevinskim nego poljoprivrednim radovima i koji kišu željno očekuju. Količine koje će se skupiti do nedjelje bit će sasvim pristojne. U Slavoniji će to biti 10 do 15 litara, u središnjim predjelima tridesetak, a u gorju moguće i preko 50 litara po četvornom metru.

Dobar je to početak svibnja, a dragocjena kiša mogla bi u nastavku mjeseca opet biti oskudna. Temperature do kraja tjedna u blagom padu, spuštamo u prosjek za ovo doba godine.

I na moru nestabilnije, kiša će biti česta, a na nekim dijelovima obale i prilično obilna. Rijeka će se uz ove oborine svakako izvući iz ekstremne suše, a uz izraženu južinu mogla bi se skupiti čak i troznamenkasta količina kiše u manje od tjedan dana. Najviše će kiše na sjevernom dijelu pasti u srijedu i petak, a u Dalmaciji u nedjelju. Do subote vrijeme po jugu, a u nedjelju će prolazno zapuhati pojačana bura i tramontana s kojima će se i temperatura prolazno spustiti, javlja RTL.

Ostavi komentar koristeći Facebook