Dva su scenarija; Iduća školska godina bi mogla biti pola-pola, uživo i online

Ministrica Blaženka Divjak na YouTube kanalu za mlade, JoomBoosu odgovarala je na pitanja koja trenutno najviše zanimaju učenike. Između ostalog, što će biti s idućom školskom godinom, prenose 24 sata.

Kako možemo očekivati da će jedan školarac od sedam godina zaista držati udaljenost od dva metra?

Ono što su propisale druge države, a budući da mi predsjedamo Europskom Unijom i imamo sve podatke – nije svuda da djeca moraju nositi maske, djeca uglavnom ne nose maske. No sada znamo da treba prati ruke, kako te kako treba držati udaljenost. Ne bi nikako bilo dobro da sva djeca izađu u isto vrijeme na veliki odmor.

Hoće li se djeci mjeriti temperatura pri ulasku u školu?

To još ne znamo, ali u svakom slučaju, države koje smo mi proučavali imaju dva načina – prije nego što krenete na posao ili u školu, izmjerite tjelesnu temperaturu – i to će jako suziti broj onih koji trebaju ići u školu. Situacija je takva da bi se kroz dva tjedna dosta toga trebalo vratiti u normalu. Većina roditelja bi trebala krenuti raditi.

Sami ste rekli da će se gradivo drugog polugodišta za maturante izbaciti s mature, da se neće ispitivati. No, koje je to konkretno gradivo?

Reći ću na primjeru matematike, ipak sam ja matematičarka i to mi je prirodnije i jednostavnije. Jedini dio koji neće ući u maturu je drugo polugodište, što bi, ako gledamo plan i program, bilo da ne rade derivacije, integrale, vjerojatnost, ono što je dosta teško i zahtjevno jer, primjerice, koncept derivacija je težak za shvatiti, čak i kad ste u učionici i možete konstantno komunicirati. Mislim da je time to bitno olakšano. Iako, svi oni koji to imaju u planu i programu, primjerice u gimnaziji, oni će biti ocijenjeni iz tog gradiva jer njihova profesori i dalje to predaju i ispitaju. To vrijedi za sve predmete.

Što je s maturalcima, norijadama, putovanjima?

Mislim da vam trenutno nitko u Hrvatskoj ne može odgovoriti na pitanje što će biti u lipnju, a kamoli dalje. Svi oni koji su u 3. razredima, a nisu mogli ići na maturalac, ja sam sigurna da će se u sljedećih godinu dana otvoriti prilika da odu na putovanje. Što se tiče maturalne večeri, ne očekujem da će biti tijekom svibnja ili prve polovice lipnja. Meni je to teško ocijeniti, ali i oni koji su stručnjaci u tom području se ne usude govoriti o dužem periodu. No, možete organizirati jednu ovako zgodnu virtualnu večeru ili možda na JoomBoosu. Ali ja sam dio one stare garde koja je i dalje za to da čim prije možemo to organizirati i uživo.

A što će biti sa sljedećom školskom godinom?

Za sljedeću školsku godinu mi imamo dva scenarija: jedan kaže da ćemo početi normalno jer će se epidemija preko ljeta smiriti, a drugi scenarij kaže ne, nastaviti ćemo s nastavom na daljinu jer se situacija neće smiriti. Moramo biti spremni da će biti dijelova tijekom iduće školske godine kada ćemo biti u školi i dijelova kada ćemo biti online. Ovo što sada radimo nije nešto što je ekskluzivno samo sada, nego će biti više ili manje aktivno i u sljedećoj školskoj godini. Na sreću, mi smo vrlo dobri u nastavi na daljini u usporedbi s nekim drugim državama koji nisu pripremili infrastrukturu pa su njihovi periodi bez nastave duži nego naši.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...