Dvije trećine oboljelih liječi se doma; “Nema potrebe za testiranjem da bi se potvrdilo da su zdravi”

Da bi se vidjelo nose li u sebi još uvijek virus, testira se samo hospitalizirane pacijente, dakle jednu trećinu njih. Da bi ih se proglasilo zdravima, potrebna su dva uzastopna testa negativna na korona virus. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da su u ovome trenutku dvije trećine oboljelih kod kuće, liječe se sami. Ili imaju lakše simptome, ili su čak potpuno bez njih.

– I za njih je spreman bolnički smještaj u, primjerice, zagrebačkoj Areni, ali smatramo da nema potrebe za tim. Tko god ima uvjete za boravak i liječenje blagih simptoma kod kuće, ostaje kod kuće, ističe dr. Capak. Za takve slučajeve, kaže, nema potrebe za testiranjem kako bi se potvrdilo da su ozdravili.

– Period od 28 dana je najduži poznati period pozitiviteta, i nakon toga opasnosti nema, ističe epidemiolog. Kad istekne taj period, ne treba ponovno uzimanje brisa kod onih s lakšim simptomima, ili bez njih. No politika uzimanja briseva se, dodaje Capak, stalno mijenja. Možda će se, kaže, početi raditi brisevi za potvrdu ozdravljenja i kod onih koji u koronu preboljeli s lakim, ili čak bez simptoma, pišu 24 sata.

Epidemiolozi, dakle, vjeruju da nakon 28 dana od prvih simptoma virusa u organizmu više nema, nadajmo se da ih daljnja istraživanja o virusu neće demantirati. Štošta o ovome virusu još nije poznato, ili dovoljno poznato. U svijetu je bilo više slučajeva da se bolest brzo vratila, no to se pripisuje upravo činjenici da nije bilo prošlo 28 dana. Kod nekih se pacijenata dva negativna testa pokažu već nakon 14 dana.

– Ja sam s krajnjega juga, i uzdat ću se zato u stari, srednjovjekovni recept Dubrovačke Republike – karantena je u njoj trajala 40 dana, kaže nam južnjak koji je s blagim simptomima prebolio korona virus. Mlađe je životne dobi, imao je blago povišenu temperaturu i blagi kašalj, redovito se javljao epidemiologu, liječio kod kuće, i bio u samoizolaciji. Nakon 28 dana su mu, bez potvrdnih testova, epidemiolozi rekli da je “slobodan”, i može van. Nikakvih simptoma bolesti nije imao zadnja dva tjedna boravka u kući, i osjećao se jako dobro. Iako mu je nakon 28 dana rečeno da je zdrav, on će se, kaže, pouzdati u “recept” stare dubrovačke karantene od 40 dana. Dubrovačka Republika je prva na svijetu, još u 14. stoljeću uvela karantenu od 40 dana, u koju su morali svi koji su uplovljavali u dubrovačku luku. Tako se sprečavalo da unutar zidina uđe kuga, i druge zarazne bolesti.

– Ja ću, najviše zbog ljudi oko sebe, ostati u kući još dodatnih sedam dana – kaže nam.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...