Hoće li zadarski ugostitelji otvoriti?: “Neću pleksiglas. Ako ga crkva ne treba, ne treba ni kafić”

Poseban šarm Mediteranu daju upravo njegovi kafići. Čovjeku s mora nezamislivo je da ne može ispijati duge kave na suncu, nazdraviti s ekipom uz zalazak sunca i u toplim proljetnim večerima zaplesati uz dobre ritmove.

Prošlo je više od mjesec dana izolacije i s paketom popuštanja mjera stiže nam i ponovno otvaranje ugostiteljskih objekata.

No, kako su mjere zdravstvene zaštite još uvijek primarne, brojni ugostitelji nezadovoljni su najavama o promjenama koje ih očekuju.

Skraćeno radno vrijeme, izostanak žive glazbe, konobari s maskama i rukavicama, barijere na šankovima… Sve je to daleko od onog bezbrižnog posjeta kafiću u kojem provodimo sate, pozdravljamo sve prisutne, opuštamo se od stresa svakodnevice…

Vlasnike objekata brine hoće li broj posjetitelja i potrošnja moći pokriti ulaganja koja im donose novi uvjeti poslovanja.

Kako se za 11. svibnja spremaju zadarski ugostiteljski objekti i hoće li otvoriti svoja vrata gostima, doznali smo od nekolicine sugovornika.

Toni Šimićev, vlasnik zadarskih barova Hype, Teatro, Mango i LA kazuje nam kako mjere za ugostitelje još nisu gotove, no na neke novosti koje čekaju kafiće, a o kojima se već duže vremena govori kroz medije, neće pristati. Spreman je radije ostaviti zatvorena vrata popularnih okupljališta, nego poslovati u okolnostima koje će mu samo donijeti gubitak.

Još uvijek ništa ne znamo. No, ako bude trebalo stavljati pleksiglas na šank, držati razmak od dva metra između svakog gosta i ako ćemo biti otvoreni samo do 20 sati, neću otvarati! Jednostavno, financijski mi se ne isplati, kaže nam Šimićev kojeg smo upitali zašto na unutarnji šank neće postaviti pleksiglas, što će najvjerojatnije biti jedan od uvjeta za daljnji nastavak rada.

Ako ne treba u Crkvi, ne treba ni u kafiću. Radije nećemo raditi, odlučan je Šimićev.

Kao i prethodni sugovornik, vlasnik Famous Beach Bar & Grill Dario Ivanković kazuje nam kako s novim mjerama još uvijek nije upoznat.

Hoćemo li otvoriti, sve zavisi o pravilima koje će poslati ugostiteljima. Osobno se nadam da ćemo prihvatiti model Austrije. To je razmak od jednog metra između stolova i četiri osobe plus djeca za jednim stolom. To bi za nas bilo optimalno, unutarnji dio objekta ionako nećemo otvarati, ali budući da imamo veliku terasu s ovakvim bismo mjerama mogli funkcionirati bez problema, kaže nam Ivanković.

Tomislav Fain, vlasnik Beach & Cocktail Bar Bamboo kaže nam kako će s novim pravilima rada ugostitelji najvjerojatnije biti upoznati u utorak.

Ne mogu mnogo komentirati, jer mjere još nisu stigle. Mi se, naravno, pripremamo onako kako bismo to činili prije svake sezone – čistimo, uređujemo, farbamo… Osobno sam zadovoljan sa svim mjerama koje je Stožer do danas donio, slažem se s njima i imam povjerenja u ljude iz struke. Komunicira se s ugostiteljima i mjerodavni slušaju njihove prohtjeve. Na primjeru Danice koju smo već otvorili za coffe to go znam da nije bilo komplikacija, pa čak ni mnogo ulaganja, čega se ugostitelji najviše pribojavaju, kaže nam Fain.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...