Hrvatska udruga ugovornih ordinacija traži povlačenje “sramotne opomene” doktoru Žuveli!

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) zatražila je u ponedjeljak povlačenje opomene pred otkaz ginekologu Ivici Žuveli jer je javno progovorio da zaštitna oprema, platnene šivane maske koje su dobili on i njegov tim u Benkovcu, nije adekvatna zaštita za zdravstvene djelatnike.

Uz povlačenje “sramotne opomene” Žuveli, traže i osobnu odgovornost osobe koja je odluku potpisala – ravnateljice zadraskog Doma zdravlja Renate Bek.

HUUGO u priopćenju ocjenjuje da je riječ o nedopustivom zastrašivanju liječnika koji otvoreno govore o problemu ordinacija primarne zdravstvene zaštite, posebno koncesionara, koji ne dobivaju dostatnu opremu radi svoje zaštite i zaštite svojih pacijenata.

Udruga podsjeća da tjednima upozorava na činjenicu koju je Žuvela izrekao, odnosno da svakodnevno dobivaju informacije iz cijele Hrvatske o tome da ni stožeri civilne zaštite, ni županijski uredi zaduženi za zdravstvo niti domovi zdravlja nemaju opreme u dovoljnim količinama.

Ono što uspiju nabaviti dijele samo zaposlenicima domova zdravlja, kao da ugovorne ordinacije (koncesionari) nisu dio javnog zdravstva, kao da financijska sredstva koja osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu pripadaju samo domovima zdravlja, tvrdi HUUGO.

Pritom podsjeća da 90 posto osiguranika za svog liječnika izabire upravo liječnike u ugovornom odnosu (koncesionare).

‘Stav da nemamo pravo iznositi osobno, stručno mišljenje vraća nas u vrijeme o kojem smo samo slušali priče naših roditelje. Ne promijeni li se takva filozofija, stjecat ćemo osobna iskustva za koja smo vjerovali da se u 21. stoljeću nikada neće događati’, poručuje udruga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...