Ivana iz Posedarja radi kao sestra u New Yorku, žarištu koronavirusa: “Svakih sat vremena nekome je ugrožen život”

Svijet se nosi s globalnom pandemijom koronavirusa, a najviše zaraženih u je New Yorku. Samo u toj saveznoj državi potvrđeno je gotovo 100 tisuća zaraženih, više nego u cijelog Kini.

Poljske bolnice postavljene su u Central Parku i na teniskim terenima turnira US Open.

Posedarka Ivana Klanac-Stern medicinska je sestra koja radi u jednoj od bolnica u New Yorku i za Fenix magazin priča o potpunom kaosu u kojem svi samo žele preživjeti.

– U mojoj bolnici su otkazane sve ranije zakazane operacije kako bi se oslobodilo što više kreveta za Covid pacijente. Posjete bolnicama su zabranjene, što nam olakšava posao jer nemamo vremena za odgovaranje na sva pitanja koja nam obitelj oboljelih postavlja. Često nemamo vremena ni za pauzu, radimo smjenu od 12 i pol sati, bez hrane, govori Ivana.

Na žalost, i medicinsko osoblje obolijeva jer bez obzira na svu zaštitu, ne mogu se u potpunosti zaštiti.

– Moje tri kolegice s odjela su oboljele. Nosimo N95 maske, pacijente stalno prebacuju s odjela na odjel, a virus je tako još lakše dobiti. Jučer smo reanimirali jednu ženu s Covidom, cijeli tim liječnika za spašavanje je došao. U tom trenutku nitko nije mislio na koronu i hoćemo li se zaraziti, mislimo smo samo kako ćemo spasiti pacijenticu. Dok sam ženi radila masažu srca nije mi bilo niti na kraj pameti hoću li od nje dobiti virus, mislila sam na to kako je moramo spasiti. Ona je nečija žena, nečija baka, nečija mama, nečija sestra, nečija prijateljica. U tom vam trenutku jedino prolazi glavom koliko će teško biti njezinoj djeci ako je ne spasimo. Niti u jednom trenutku ne pomišljamo kako se i sami možemo zaraziti. Dok sam joj masirala srce, osjećala sam kapljice znoja kako mi klize niz čelo, kolega je preuzeo i nastavio kako bih se ja mogu odmoriti. Jesmo li se zarazili od nje ili nismo nikome više nije bilo bitno. Mi smo tu da spašavamo živote, mi smo tu da ohrabrimo ljude, da im pomognemo u trenutcima kad ne mogu pomoću sebi. Sve strahove koje u sebi imate, potisnete, kaže Ivana i ističe kako se gotovo svakih sat vremena putem razglasa u bolnici pozivaju liječnici da dođu u sobu za hitne slučajeve, što znači da se nekome radi o životu. Za usporedbu, ranije je to bilo tek možda jednom tjedno.

Ivana otkriva kako je medicinskom osoblju u bolnicama svakim danom sve teže.

– Čini vam se kao da se svi pacijenti pretvaraju u Covid pacijente. Ljudi umiru svaki dan. Većina pacijenata je starije životne dobi, ali ima i mladih. Preminuo nam je jedan pacijent koji ima 38 godina i jedan koji ima 48 godina, govori Ivana te ističe da je osoblje iscrpljeno i jedina tema razgovora je koronavirus pa se nitko više ne smije, što ranije nije bio slučaj.

– Ne bi prošao dan bez neke naše interne zafrkancije, sad to nikome ne pada na um.

– Jutros smo dobile plan i informaciju o tome o koliko i kojim pacijentima će svaka medicinska sestra birnuti. Dobila sam pet pacijenata s Covid dijagnozom, dva sa Candidom Auris i jednog sa traheostomom (otvor na vratu pomoću kojeg pacijent diše) na respiratoru, PEG tubom u trbuhu i sa kateterom za mokrenje, koji je bio toliko zbunjen da je stalno sve čupao sa sebe i moram ga stalno paziti. Svi pacijenti su mi s visoko zaraznim bolestima. Kolegica koja je tek doznala da je trudna i još nikome na poslu nije rekla, mi je prišla i rekla da će preuzeti jednog mog Covid pacijenta jer imam sve “teške” pacijente. Naravno, nisam joj dopustila. Ovime vam samo hoću dokazati koliko je loša situacija i koliko se kolege međusobno pomažu. Napomenimo samo da u New Yorku trudnica radi do zadnjeg dana trudnoće, osim ako joj liječnik ne napiše da ima “komplikacije u trudnoći”, otkriva Ivana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...