Kada ćemo opet u kino? Cinestar: “Mnogi više nikad neće otvoriti vrata svojih kinodvorana, poduzimamo sve da izbjegnemo takav scenarij”

Kad se u jednom trenutku epidemija koronavirusa zaustavi i kinodvorane ponovno budu otvorene, to neće biti kraj problema za kinoprikazivače.

Naime, veliki hollywoodski studiji odgodili su početak prikazivanja svojih hitova za kraj ove godine, iduću godinu ili čak na neodređeno vrijeme. Trenutačno su u svijetu otkazane ili odgođene sve nove produkcije filmova, kao i svi značajniju filmski festivali, prenosi Poslovni.

“Za očekivati je da globalna pandemija neće završiti u isto vrijeme u svim zemljama, a studiji neće krenuti s prikazivanjem svojih filmova sve dok najmanje 80 posto svjetskog kino tržišta ne bude otvoreno”, napominju u Cinestaru.

“Ukidanjem trenutačne zabrane rada koja se odnosi i na kina, vlasnici objekata u kojima kina posluju zahtijevat će otvaranje kina i plaćanje visokih zakupnina unatoč tome što kroz duže vrijeme neće biti dovoljno filmskog sadržaja koji bi omogućio poslovanje. Zbog svega toga, za očekivati je da će se otvaranje kina morati odgoditi i nakon što završi pandemija, sve dok se ne uspostavi redovna opskrba kina novim sadržajem, tijekom kojeg razdoblja će Cinestar u cijelosti samostalno morati nositi teret svih troškova jer nije vjerojatno da će u tom razdoblju državne potpore biti dostupne. To potvrđuje i primjer iz Kine gdje su se kina koja su se počela otvarati nakon što je epidemija stavljena pod kontrolu ubrzo ponovno zatvorila jer nije bilo dovoljno sadržaja za prikazivanje”, dodaju u najvećem domaćem kinoprikazivaču.

Strah građana neće brzo proći

Nakon što se uspostavi redovna isporuka filmskog sadržaja, kina će kao i druge grane filmske industrije biti pod pritiskom recesije u koju ulazimo. “Također, nakon okončanja pandemije pitanje je koliko će još potrajati strah građana od socijalnog kontakta i odlaska u kina.

Neki od hollywoodskih studija već su počeli skraćivati tradicionalna razdoblja za prikazivanje filmova i sadržaje prikazivati premijerno na VOD servisima (Video on Demand – video na zahtjev, op. ur.), te se samo možemo nadati da se ne radi o promjeni poslovnog modela, nego o trenutačnoj prilagodbi situaciji.

Kinoprikazivaštvo počiva na socijalnom kontaktu i ugodi zajedničkog gledanja filma i izlasku iz vlastite kuće, upravo onome što je trenutačno zabranjeno. Smatramo da nema boljeg mjesta za gledanje filma od kinodvorane, te se nadamo da ova pandemija neće uzrokovati trajnije promjene navike publike i poslovnog modela.

Kroz 17 godina uspješnog poslovanja Cinestar je svoju dobit prvenstveno koristio za daljnja ulaganja i razvijanje kino mreže u Hrvatskoj, zbog čega danas Hrvatska ima jednu od najmodernijih kino mreža, što potvrđuje i nagrada za najboljeg kino prikazivača u Europi. Navedena ulaganja omogućila su i stvaranje novih radnih mjesta.

Jedinstvena situacija

Iako smo se dosad uspješno nosili sa svim tržišnim izazovima, kao što je piratstvo, VOD i slično, ovo je jedinstvena situacija u kojoj smo ‘preko noći’ ostali bez ikakvih prihoda, zbog čega je kinoizdavaštvo u ovoj pandemiji jedna od najpogođenijih djelatnosti. Pratimo primjere naših kolega u svijetu koji se bore za opstanak, mnogi od njih više nikad neće otvoriti vrata svojih kinodvorana, a i mi poduzimamo sve da izbjegnemo takav scenarij”, kažu u Cinestaru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...