KORONA REZOVI Na kulturi će se uštedjeti 750 tisuća, na sportu 1.5 milijuna kuna, kapitalni projekti se nastavljaju

Osim odluke o smanjenju plaće u gradskoj upravi, nova smanjenja rashoda ovogodišnjeg proračuna Grada Zadra odnose se na uštede u pružanju komunalnih usluga kroz racionalizaciju utroška električne energije u sustavu javne rasvjete te odgodu novog sustava naplate usluge odvoza otpada.

Uz ukidanje sponzorstava otkazanim i odgođenim javnim manifestacijama, mijenjaju se i proračunom predviđene potpore udrugama.

Odgođena je tako primjena odluke o raspodjeli sredstava za financiranje programa udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, a imajući u vidu prioritete u zaštiti ranjivih skupina građana – skrb o djeci, osobama s invaliditetom, socijalno ugroženim obiteljima…

Obzirom na to da je do 17. ožujka i stupanja na snagu Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja onemogućena provedba velike većine dijela programa u kulturi i tehničkoj kulturi, umanjit će se sredstva za financiranje dijela javnih potreba u kulturi Grada Zadra za oko 750.000 kuna.

Financiranje programa koji se realiziraju preko Sportske zajednice Grada Zadra iz istih razloga umanjit će se za oko 1.5 milijuna kuna.

Također je odgođen natječaj za financiranje projekata udruga iz područja zaštite okoliša za što je bilo predviđeno 100.000 kuna.

Uprave gradskih komunalnih tvrtki i gradskih ustanova odradile su analizu o uštedama kojima bi se dodatno očuvalo stabilno financijsko poslovanje te će u narednim danima o svojim odlukama izvijestiti gradonačelnika i javnost.

Odgovornost i solidarnost traži se od svakog pojedinca i organizacije, kako u očuvanju zdravlja, tako i u očuvanju svih svakodnevnih potreba građana našega grada, bilo da je riječ o sustavu odgoja i obrazovanja, zdravstvenim i socijalnim standardima, održavanju komunalne infrastrukture, kulturi i športu, naglasio je Dukić podsjećajući kako je veliki teret pao na zadarsko gospodarstvo i obrtništvo. Stoga će, najavio je, po skorom rebalansu proračuna ostati u realizaciji svi kapitalni projekti građenja.

U razdoblju krize prioritet je očuvanje radnih mjesta i zadržavanje ekonomske aktivnosti jer što dulje se uspiju održati „gradska“ gradilišta živima, zadarsko gospodarstvo će se lakše održati, ali i lakše oporaviti jednom kada ugroza prođe. Građevinarstvo je jedna od rijetkih grana koja nije potpuno stala i čije se odvijanje može organizirati bez opasnosti po radnike. Izravno i neizravno uz graditeljski sektor je poslovno vezan znatan broj stanovnika te nam je cilj nastaviti sa radovima gdje god je to moguće. U ovoj i početkom 2021. godine spremni su projekti u ukupnoj vrijednosti od 393 milijuna kuna. Od toga je oko 90 milijuna kuna izvornih sredstava Grada Zadra, a ostala su sredstva osigurana iz fondova EU i proračuna države – ministarstava, odnosno državnih tvrtki, najavio je gradonačelnik nastavak svih kapitalnih investicija planiranih u ovogodišnjem proračunu, a među njima su i gradnja nove osnovne škole, uređenje Providurove palače, gradskih bedema, Centra za mlade, Centra Mocire…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...