Koronavirus i putovanja; Turisti u zadnjih deset dana ostvarili 3.169 noćenja u Zadru!

Cijela Europa ulazi u kritičnu fazu, a jedna od elementarnih mjera u sprječavanju širenja koronavirusa jest otkazivanje putovanja.

Epidemija će neminovno utjecati na jednu od najprofitabilnijih gospodarskih grana na priobalju, no ako ste pomislili da zbog strogih mjera nema onih koji bezbrižno pakiraju svoje kofere i posjećuju nove destinacije, prevarili ste se.

U Zadru, doznajemo iz Turističke zajednice Grada Zadra, u posljednjih deset dana ostvareno je 3.169 noćenja.

U periodu od 21. veljače do 21. ožujka bilježimo 185 dolazaka. Brojku od 3.169 noćenja ostvarilo je 379 turista, što znači da su neki ušli u Zadar i ostali ovdje prije analiziranog razdoblja.

Promijenila se struktura gostiju. Slovenaca, Nijemaca ili Austrijanaca koji su tradicionalno bili na vrhu ljestvice, više nama.

Najviše je dolazaka domaćih gostiju, potom slijede državljani BIH, Ukrajine, Kosova, Albanije, Srbije i Francuske, kazuju nam u TZ-u uz napomenu kako je indeks dolazaka u odnsou na isti period lani – 98, a noćenja – 79.

U recentnoj situaciji na koju se nitko od nas nije mogao pripremiti, postavlja se pitanje može li se istodobno i u jednako kvalitetnoj mjeri očuvati zdravlje građana i gospodarstvo? Turizam je već desetljećima glavni pokretač razvoja Hrvatske, no problem kojeg ne smijemo zaboraviti jest da on podrazumijeva veliki protok ljudi, a samim time i rizik od povećanja broja oboljelih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...