Kovačević, Ceh ugostitelja: “Neće svi kafići u Zadru moći otvoriti vrata, puno je ulaganja, a visoka davanja ostaju”

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade objavio plan takozvane relaksacije mjera nakon jednomjesečne karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa. Prema rasporedu usvojenom na Vladi, 11. svibnja ugostitelji ponovno mogu početi otvarati lokale. Za početak će smjeti raditi samo oni koji imaju terase. Neće biti posluživanja unutar objekta, a svi će morati primjenjivati posebne zaštitne mjere.

Predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja Robert Kovačević nije pre optimističan.

Ugostiteljima je najvažnije da se psihički spreme za ono što slijedi, ne fizički. Naime, najveći je problem što je sezona neizvjesna, a mi svi u tih nekoliko mjeseci akumuliramo sredstva s kojima radimo kroz cijelu godinu, sredstva od kojih živimo i plaćamo obaveze do iduće sezone, kazuje.

Prema prvotnom planu, konobar ne bi posluživao gosta, već bi on sam došao na pult, naručio i uzeo piće ili hranu. Na ulazu u objekt bila bi obavezna dezinfekcija ruku, a i konobari bi morali imati sve mjere zaštite poput rukavica i maski. Kafićima bi radno vrijeme bilo ograničeno do maksimalno 21 sat. Ne bi bilo žive glazbe, većih okupljanja ili privatnih zabava. Na terasama će vrijediti razmak od dva metra.

Kovačević kazuje kako se ne trebamo nadati da će uspavani Poluotok donošenjem novih mjera preko noći živnuti po starom. Mnogi ugostitelji, pribojava se, neće otvoriti svoja vrata.

Svi mi poštujemo mjere, zdravlje je svakako na prvom mjestu. No, vrlo će se brzo početi pričati o novcu i mogu li epidemiolozi odlučivati o ekonomiji? Nespojive su to stvari. Ako nam se određuju koliko ćemo ljudi moći primiti u objekte, do koliko sati raditi i slično, pod tim uvjetima mnogi neće otvoriti svoja vrata. Jednostavno, kalkulacija neće štimati. Bit će to individualna odluka svakoga, jer rad ovisi o potrošnji. Ako nemaš za koga raditi, a tu su i dodatna ulaganja u zaštitu opremu, maske koje se moraju mijenjati svaka dva sata, rukavice, dezinfekcijska sredstva, pregrade od pleksiglasa… Nitko to nama neće dati, a mnogi trenutno nemaju mogućnosti ulagati u novine dok ih se istovremeno opterećuje sa svim onim obavezama prema državi kao i prije… Netko će otvoriti čisto iz usluge građanima, to više nema veze s ekonomijom…, zaključuje Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...