Markotić opisala simptome korone: “Kao da vas netko guši i tako 24 sata”

Ranateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku HTV-a i komentirala stanje u Hrvatskoj sa zaraženima koronavirusom.

Poručila je najprije kako je svaki ljudski život jednako vrijedan i bitan.

“Iako imamo manje brojeve, ne smijemo se opuštati i dopuštati da se naši ljudi razbole, završe na respiratoru ili da umru. Na respiratoru je 17 ljudi, to su većinom pacijenti starije dobi, iako ima njih 4-5 srednje do mlađe dobi, ne obolijevaju samo starije osobe. Svaka životna dob ima svoju vrijednost, važno je da se držimo uputa koje daje Stožer i da postoji socijalna distanca. Socijalna distanca u ovoj epidemiji je presudna, važno je ne okupljati se”, proučila je.

Markotić je poručila kako su simptomi koronavirusa visoka temperatura i otežano disanje.

“Kao da vam netko sjedi na prsima, kao da vas netko guši i tako 24 sata, da otežano dišete, opako teška bolest, moramo biti pažljivi”, poručila je o simptomima.

Još jednom je naglasila kako možemo uspjeti samo zajedno.

“To bi bilo, kako se sad držimo, mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti, ovaj virus ima neke ćudi koje je teško objasniti. Medicinska tehnika je napredna, vrhunska, prije tri tjedna izašla je studija kineskih stručnjaka o djelovanju virusa, vezivanja, strukturi virusa, to nam daje veliku šansu da znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići. Izgleda da je uspostavljeno jedno cjepivo u SAD-u, ima nekih izgleda da bi se moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja”, poručila je.

Za kraj je dodala kako nema opuštanja.

“Svi pokušavamo paziti. U organizacijskom smislu, Božinović ima velik uspjeh, veliki strateg je Beroš, u kratkom roku je uspio posložiti zdravstveni sustav, svi zajedno samo možemo napraviti dobru stvar. Nema opuštanja, ni onih koji kreiraju strategiju ni oni koji na svojim leđima drže zdravstvo. Budimo sa svojima kod kuće, za blagdane treba biti zajedno, nije potrebno da trčimo po trgovinama”, zaključila je za HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...