Medić: “Čekamo nalaze iz jednog doma za starije, štićenica ima temperaturu”

Među uzorcima koji su na testiranju na zadarskom Zavodu su i dva iz jednog doma za starije osobe. Kako je rekao dr. Alan Medić, jedna štićenica doma ima febrilitet, a testirana je i njezina kolegica. Rezultat bi trebao biti gotov danas do 12 sati.

Svi štićenici domova se testiraju kod nas jer imamo mali kontingent testova za brzo djelovanje. Kroz dva do tri sata bi trebali dobiti rezultat pa ćemo biti pametniji, a nakon novinarskog pitanja otkrio je kako ovo nije prva takva situacija.

Imali smo pozive. Kad se desi sumnjiva situacija, s liječnikom koji je zadužen za taj dom postupamo tako da procijenimo situaciju ako se radi o pojedinačnom pacijentu. Kad je jedan febrilan, njega se automatski stavlja u izolaciju i odmah ga se vodi na testiranje. Imali smo jednu situaciju gdje su bila dva blago febrilna pacijenta, odmah smo izašli na teren, testirali smo ih i oba su bila negativna na COVID-19. Naše je da i dalje pratimo situaciju. Zaista moramo veliku pažnju usmjeriti na staračke domove jer jedan djelatnik može nehatom ili nemarom, iako ne vjerujem da to itko više radi nemarom, slučajno zaraziti pacijenta. U tim situacijama gdje imate fragilnu situaciju, može biti jako opterećenje za sve njih. Postrožili smo mjere i u svakodnevnom smo kontaktu sa svim domovima. Kad god imamo suspektnu situaciju, odmah šaljemo ljude na testiranje, svakog štićenika, rekao je dr. Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...