Medić: “Zadrani se jako dobro pridržavaju mjera, znam da nije lako, ali izdržimo i ostanimo strpljivi”

Nakon konferencije za medije zadarskog stožera, epidemiolog Alan Medić s novinarima je razgovarao o stanju u Zadarskoj županiji, koje je, kako je rekao, takvo zahvaljujući ne samo stručnim službama, već i građanima koji se pridržavaju mjera.

Ja se moram zahvaliti svim građanima Hrvatske, jer ovu situaciju koju imamo nemamo samo zahvaljujući zdravstvenim službama, epidemiološkoj ili policijskoj službi, nego zahvaljujući tome što se građani ipak dobro pridržavaju mjera. To su socijalne mjere, socijalni kontakt na udaljenosti od dva metra, ne bi trebalo biti više od pet ljudi u skupini. Imate obitelji koje sretnete kako šeću, no oni su inače u socijalnom kontaktu unutar svoje obitelji gdje se ne mogu izbjeći, sjede na kauču i gledaju televiziju. Oni znaju svoj hodogram kretanja. Međutim, ako se nađete s nekim prijateljem, nećete sad s njim stati i držati se za ruku nego stanete na dva metra i neće se nitko zaraziti. Možete pričati pokraj njega na otvorenom zraku, ali ono što mi cijelo vrijeme savjetujemo je što manje izlazaka, a ono što ja vidim kad izlazim zbog posla, vidim da se Zadrani jako dobro toga pridržavaju. Ostanimo strpljivi još i izdržimo, znam da nije lako, ali to je jedini način. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima linearan rast, nema ludila, bez obzira na neki incident, rekao je Medić.

Novinare je zanimalo je li u Zadarskoj županiji linearan rast ili eksponencijalan?

Još uvijek linearan bez obzira na ovaj outbreak u ortopedskoj bolnici. Imamo dobru situaciju i još uvijek male brojke, 5,6, maksimalno 7 u jednom danu, ali nisu svi bili vezani za tu situaciju. Dobro to držimo. Želim pohvaliti svoju ekipu koja je odlična, rekao je Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...