Stožer upitan hoće li produljiti mjere koje ističu za nekoliko dana: “Svako popuštanje znači povećanje broja oboljelih”

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera novinari su podsjetili da su u Hrvatskoj od 19. ožujka na snazi mjere borbe protiv koronavirusa. Donesene su na 30 dana, što znači da za četiri dana prestaju vrijediti.

Obustavio se tada rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Također rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima.

Zatvorile su se teretane, fitness centri, kazališta, kina, muzeji…

Hoće li se mjere produljiti, odgovorio je ministar Davor Božinović.

Na dnevnoj bazi analiziramo situaciju, analiziramo sve donesene mjere. Razmišlja se i o ekonomiji i svemu ono što čini život izvan borbe s koronavirusom. Između toga je uska margina. Kao što smo više puta kazali treba nam jedno vrijeme, struka kaže pet do sedam dana pad broja novozaraženih kako bi mogli promišljati o popuštanju. U ovom trenutku treba biti realan i reći da nije vrijeme za popuštanje mjera iako se držimo dvoznamenkastih brojeva i nismo dopustili eksponencijalni rast. Možda se može razmišljati na koje vrijeme se neke mjere mogu produžiti. Mora biti jasno da svako popuštanje istovremeno znači povećanje broja oboljelih. To su pokazale sve analize. Mislim da možemo konstatirati da kada je zdravlje u pitanju da se Hrvatska pokazala vrlo učinkovitom u borbi s koronavirusom, kazao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...