Mjerenje temperature, maske; Evo kako bi mogli izgledati odlasci u teretanu

Amerika polako popušta mjere nakon karantene, a teretane su među prvim sadržajima koji se planiraju otvoriti. Vlasnici teretana već se pripremaju za novi režim rada koji uključuje mjerenje temperature na ulazu i obavezno nošenje maski. To će postati realnost za gotovo sve posjetitelje teretana u toj zemlji.

“Teretane se mogu otvoriti ako će se strogo pridržavati higijenskih mjera i društvene distance”, kaže glasnogovornik Surgeon Generala, institucije koja vodi američko zdravstvo.

Časopis Men’s Health navodi da će lanci popularnih teretana kao što su Equinox, SoulCycle i drugi morati pregledati svoje članove na ulazu tako da im izmjere temperaturu budući da je vrućica jedan od simptoma covida-19.

Teretane lanaca Gold’s Gym u kojima, između ostalih, trenira i snagator Arnold Schwarzenegger te 24 Hour Fitness namjeravaju zatvarati svoje objekte barem jednom za vrijeme radnog vremena kako bi se dezinficirale. Orange Theory će zahtijevati od članova nošenje maski dok vježbaju.

Sve su ove mjere namijenjene suzbijanju širenja novog koronavirusa, za koji istraživanja pokazuju da u određenim uvjetima mogu preživjeti do tri sata, dok na površinama od plastike i nehrđajućeg čelika kapljice žive i do 72 sata.

Prema podacima Međunarodne udruge za zdravlje, rekreaciju i sportske klubove (IHRSA), teretane u najmanje 45 saveznih američkih država zatvorene su zbog pandemije, dok u Hrvatskoj od 18. ožujka nije radila niti jedna.

Amerika otvara teretane

Georgija je jedna od posljednjih država koja je izdala upozorenje ljudima da borave kod kuće, a u petak su dopustili da se ponovno otvore teretane. Pritom su dužne poštivati 16 različitih mjera kako bi nastavile s radom. To uključuje zabranu ulaska svima koji imaju povišenu temperaturu, kašlju, gube dah ili imaju neke druge respiratorne probleme, ograničavanje ulaska kako bi se korisnici mogli pridržavati društvene distance, dok se grupni satovi i programi za djecu ne smiju održavati.

LA Fitness namjerava otvoriti svoja vrata 1. svibnja, dok Life Time i Soul Cycle kažu da još uvijek neće otvarati objekte u Georgiji.

Teretane su dužne pojačati higijenske mjere, češće i temeljitije se čistiti, kao obavljati beskontaktne prijave i osigurati korisnicima sredstva za dezinfekciju.

Vlasnici teretana kažu da je moguće naići na probleme u radu jer će vjerojatno morati zadužiti nekoliko zaposlenika za motrenje korisnika koji vježbaju i dezinfekciju sprava nakon što završe s njenim korištenjem. Ističu da će lakše kontrolirati dijelove teretana u kojima se radi kardio i vježbe snage.

“Ne postoje podaci koji bi rekli jesu li sigurnije manje ili veće teretane”, tvrdi profesor imunologije na Sveučilištu Duke dr. Michael Gunn te poziva ljude na veću odgovornost.

“Bez obzira na veličinu teretane, obrišite sprave i opremu prije i nakon svake upotrebe. To je mala stvar za koju ni stručnjaci nisu sigurni da će biti izvediva čak i u najstrože kontroliranim uvjetima”, kaže.

Još jedna stvar koja zabrinjava stručnjake je provjetravanje zatvorenih prostora.

“Najviše me zabrinjavaju zatvoreni prostori u kojima zrak stagnira. Svakako bih se sigurnije osjećao na otvorenom prostoru. Treba provjeriti mogu li se teretane otvoriti u većoj mjeri i ugraditi ventilatori koji bi stvarali bolje uvjete”, dodaje Gunn.

Life Time proveo je anketu među svojim zaposlenicima. Kažu da se “više od 90 posto čelnika i 87 posto zaposlenika raduje povratku na posao”.

Ali neke franšize koje se žele otvoriti imaju problem jer njihovi instruktori ne žele podučavati.

“Želio bih se vratiti na posao jer mi nedostaje. Ali koliko god se zaštitio rukavicama i maskom, znam da još uvijek postoji šansa da se razbolim”, rekao je trener s njujorškog adresom Patric McGrath.

Gold’s Gym kontaktirao je svojih 100.000 članova kako bi ispitali koliko je vjerojatno da će se vratiti u danima nakon ponovnog otvaranja. Njih 86 posto dalo je pozitivan odgovor u internetskoj anketi, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...