Na području županije 3.000 poslodavaca tražilo subvencije za 17.000 radnika!

Gradonačelnik Branko Dukić održao je danas radni sastanak s čelnicima zadarske Gospodarske i Obrtničke komore te Zavoda za zapošljavanje, a u cilju pružanja potpore poslovanju zadarskog gospodarskog sektora u aktualnom trenutku korona krize.

Predsjednici gospodarske i obrtničke komore Dario Jurin i Stipe Knežević u analizi aktualnih podataka vezanih uz negativne učinke epidemije po zadarsko gospodarstvo, istaknuli su vrijednost i učinkovitost mjera Vlade RH koje održavaju poslovanje i čuvaju radna mjesta.

Predstojnica zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sandra Vukić iznijela je podatke o provedbi potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom. Prema posljednjim podacima, područna služba Zavoda zaprimila je s područja čitave Zadarske županije 3.000 zahtjeva poslodavaca za subvencijom za ukupno oko 17.000 zaposlenika. Također, iznijela je i podatak o ukupno 300 novo prijavljenih nezaposlenih osoba u ispostavi Zadar, a s obzirom na Vladine mjere, taj broj bi se trebao održati.

Predstavnici zadarskih gospodarstvenika i obrtnika pozdravili su prve mjere Grada Zadra vrijedne 9 milijuna kuna, a odnose se na oslobađanje plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina. Uz odgodu uvođenja novog sustava naplate odvoza otpada, gradonačelnik Dukić najavio je nove mjere koje se mogu očekivati sa skorim rebalansom ovogodišnjeg proračuna. Pritom, naglasio je, mjera Vlade o oslobađanju poreza na dohodak, dodatno će umanjiti gradske prihode za 4 milijuna kuna mjesečno. Unatoč tome, Grad Zadar nastavit će svoje kapitalne investicije i time dodatno očuvati radna mjesta.

U velikom broju kućanstava dohodak se ostvaruje od zaposlenja u privatnom sektoru te bi smanjenje investicija iz proračuna dodatno otežalo ionako tešku situaciju u kojoj se brojne obitelji nalaze, a isto bi na koncu dovelo i do negativnih učinaka za punjenje proračuna. Iskustvo nas uči da su potrebne uštede i racionalizacija pogotovo jer nismo sigurni koliko će sve skupa trajati, ali nužno je održati i ako je moguće ojačati pojedine gospodarske aktivnosti. Pred nama su i odluke o tome kako napraviti naše lokalno gospodarstvo otpornije na ovakve i slične potrese te bi naše mjere i poticaji u budućnosti trebali ići u tom smjeru. U ovoj i početkom 2021. godine spremni su projekti u ukupnoj vrijednosti od 393 milijuna kuna. Od toga je oko 90 milijuna kuna izvornih sredstava Grada Zadra, a ostala su sredstva osigurana iz fondova EU i proračuna države – ministarstava, odnosno državnih tvrtki. Pratit ćemo što se događa, no svakako je želja ostvariti što je više moguće od planiranog, istaknuo je gradonačelnik Dukić

Sugovornike je upoznao s prvim mjerama štednje, odnosno smanjenja rashoda kroz snižavanje plaća svim dužnosnicima i djelatnicima gradske uprave za 15 i 10 posto. Istu mjeru očekuje i od gradskih trgovačkih društava i ustanova, kao i ukidanje naknada za rad u tamošnjim nadzornim odborima i upravnim vijećima. Također, uštede u proračunu postići će se i racionalizacijom javne rasvjete, preraspodjelom sredstava za rad udruga, uskratom sponzorstava za javne manifestacije…

Predstavnici HGK i HOK izrazili su suglasnost s odlukom o provođenju gradskih investicija. Također, predložili su novu poticajnu mjeru kroz privremeno snižavanje iznosa obračuna komunalne naknade za one tvrtke  koje udovoljavaju kriterijima korištenja potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima korona virusom.

Gradonačelnik je obećao uzeti u obzir iskazani prijedlog, ali i naglasio kako Grad Zadar mora biti spreman preuzeti svoj dio obveza u mogućim daljnjim nacionalnim mjerama potpore gospodarstvu poput one o oslobađanju plaćanja poreza na dohodak. Također, podsjetio je kako donošenje daljnjih mjera usmjerenih na pomoć gospodarstvu mora biti usklađeno s potrebama svih ostalih dijelova javnog sustava – dječjih vrtića i škola, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova. Pritom, naveo je kako samo za mjeru oslobađanja plaćanja naknada roditeljima za vrtiće te nastavak plaćanja punog iznosa sufinanciranja programa privatnih dječjih vrtića koji su privremeno obustavili rad Grad Zadar izdvaja preko milijun kuna mjesečno.

Uz dosadašnje mjere potpore gospodarstvu, gradonačelnik je podsjetio na pomoć Grada bolnici za nabavu potrebne opreme vrijednu milijun kuna, ali i naglasio potrebu za dodatnim pružanjem skrbi socijalno ugroženim građanima te obiteljima s djecom. Istaknuo je kako učinkovito funkcionira mjera pomoći starijim i nemoćnim građanima u suradnji sa zadarskim Crvenim križem.

Zdravstveni sustav i socijalno ugroženi pojedinci i obitelji i dalje će ostati prioritetna financijska obveza za koje Grad Zadar mora imati osigurana sredstva pomoći, a među njima su svakako i osobe kojima su kao posljedica korona krize uručeni otkazi o radu, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...