Na vjenčanjima maksimalno 30 ljudi, sportska i dječja igrališta otvaraju se kada i škole

Telegram je pripremio pregled redoslijeda kojim će se, prema pisanju dijela medija, ukidati ograničenja i zabrane.

1. OTVARANJE TRGOVINA

Kako jutros piše Jutarnji list, Vlada i epidemiološka struka najviše raspravljaju o otvaranju trgovina odjećom. Čini se da postoji konsenzus kako je nužno otvoriti trgovine dječjom odjećom, budući da su djeca u specifičnoj situaciji – odjeću brzo prerastaju. Osim toga, odjeću za djecu moguće je kupiti bez isprobavanja, što značajno umanjuje mogućnost širenja zaraze.

Veći je problem otvaranje trgovina za odjeću odraslih, jer isprobavanje odjeće u kabinama nosi veliki rizik od zaraze, pa još nije poznato kako će taj problem biti riješen. S druge strane, trgovine namještajem mogle bi biti otvorene prve. Kao okolnost koja ide u prilog toj mogućnosti navodi se prostranost takvih prodavaonica, zbog čega je u njima lakše osigurati zaštitne mjere.

Kako javlja Nova TV, čiji su novinari doznali detalje strategije popuštanja mjera koju predlažu epidemiolozi, trgovine bi se otvarale prema važnosti za funkcioniranje društva, ali ne sve odjednom. Radno vrijeme bi se postupno produljivalo, počevši s malim trgovinama. Sistem s ograničenim brojem kupaca koji mogu boraviti u trgovini i dalje ostaje na snazi.

2. OTVARANJE ŠKOLA

Još nema konkretnih odluka po pitanju povratka učenika u škole. O tome su mišljenje javno izražavali različiti članovi nacionalnog Stožera, a dio javnosti ih je kritizirao kao nestručne za donošenje odluka vezanih za školstvo. Kako doznaje Jutarnji, poseban problem je povratak najmlađih učenika u škole, budući da su tako mala djeca najmanje svjesna nužnosti održavanja socijalne distance.

Nova TV doznaje da bi se djeca trebala postupno vraćati u škole i vrtiće. Ističe se kako se u tom scenariju treba pomno paziti na pridržavanje svih zaštitnih mjera, te na nastavnike i učenike koji pripadaju rizičnim skupinama ili žive s nekim tko je u toj skupini.

3. PRODAJA DOMAĆIH PROIZVODA NA TRŽNICAMA

Kako doznaje Jutarnji, struka ne vidi problem u prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama ako se prodavači budu pridržavali epidemioloških mjera.

4. UGOSTITELJSKI OBJEKTI

O otvaranju kafića i drugih ugostiteljskih objekata još se ne razmišlja, doznaje Jutarnji. Iako se proteklih dana mnogo špekuliralo o otvaranju restorana i kafića uz uvođenje posebnih zaštitnih mjera, poput pregrada od pleksiglasa, ili posluživanja gostiju samo na otvorenim terasama, čini se da će na to pričekati sve dok struka situaciju ne ocijeni još sigurnijom. I Nova TV navodi da će se prvo otvarati uslužne djelatnosti koje ne zahtijevaju fizički kontakt i nisu ugostiteljske, uz uvjet da mogu osigurati fizičku udaljenost među korisnicima.

5. OTVARANJE IGRALIŠTA

Dječja i sportska igrališta otvorila bi se kada i škole, ali uz pravila o maksimalnom broju ljudi koji se u isto vrijeme rekreiraju, doznaje Nova TV.

6. OKUPLJANJE VEĆIH GRUPA GRAĐANA

Trenutno je na snazi mjera koja zabranjuje okupljanje u grupama većim od petero ljudi. Taj broj trebao bi se povećati na 10, doznaje Nova TV, a naknadno i na više, pod uvjetom da ne počne ubrzano rasti broj zaraženih.

7. OGRANIČENJA NA VJENČANJIMA I POGREBIMA

Vjenčanja i pogrebi moći će se održavati. Prvo će biti ograničeni na 10, a zatim i 30 ljudi. Postupno bi se taj broj povećavao, ali uz uvjet fizičke udaljenosti, javlja Nova TV.

8. MISE OTVORENE ZA JAVNOST

Nastavi li se pad broja zaraženih sljedećih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, tj. moći će se slobodno ići na misna slavlja, piše u ponedjeljak Večernji list, a prenosi Hina. To bi trebao biti dio novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji bi mogao uslijediti već ovih dana jer su, kako doznaje Večernjak, članovi kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu i procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja. To se, dodaju, odnosi i na ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Ovog trenutka još se ne zna kako će izgledati ublažavanje crkvenih mjera. Pretpostavlja se da bi se mogle primijeniti neke mjere iz ‘poljskog modela’, s manjim brojem vjernika u crkvama i obveznom dezinfekcijom na ulazu. Također, liberalizirati bi se mogao dio odluke prema krštenjima, vjenčanjima i podjeli sakramenta bolesničkog pomazanja. Svete pričesti za djecu i krizme zacijelo će biti odgođeni do daljnjega. No, ako u sljedećih nekoliko dana broj novozaraženih nastavi padati, mise bi možda mogle biti dopuštene već ove nedjelje, donosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...