Ni Nijemci, ni Česi; Do sada se nisu spominjali, no prvi bi mogli na Jadran

Epidemiološka se situacija u Hrvatskoj i Europi iz dana u dan poboljšava pa rastu izgledi za spas turističke sezone. Njemačke novine Hrvatsku opisuju kao „destinaciju bez korone“, Česima je otvorena granica za putovanje na godišnji odmor, no treća se zemlja nameće kao najizglednija za dolazak njihovih gostiju na Jadran.

Riječ je o Slovačkoj koja bi, obzirom na svoje izvrsne rezultate u borbi s koronavirusom, mogla prva k nama slati goste. Slovačka ima tek 1373 oboljela, a do sada je napravljeno čak 66 000 testova. Bračanin Grgo preko dvadeset godina ima turističku agenciju u Slovačkoj.

Godišnje, preko nje i partnera, Slovaci ostvare preko 100 000 noćenja u Hrvatskoj. “Od 12. ožujka nema novih rezervacija, nema bookinga, ali ljudi su zainteresirani, prate situaciju i jedva čekaju da se nešto pomakne u pozitivnom smislu u vezi odlaska u Hrvatsku”, rekao je Grgo Caglević za RTL.

Godišnje Hrvatsku posjeti pola milijuna Slovaka. Mnogi od njih još nisu odustali od ove sezone. “Puno je uplaćeno i avansa od strane gostiju nama agencijama, a također dosta novaca smo mi prebacili kao avanse hrvatskim hotelijerima i drugim smještajnim jedinicama”, kaže Caglević.

U Hrvatsku bi rado i građani Bosne i Hercegovine, no nešto ih više muči od koronavirusa. “Ne vjerujem, nemamo para. Ove godine more zaboravi”, žale se jedni, dok bi druge propast sezone pogodila više nego hrvatsko gospodarstvo: “Ima ilegalno i legalno, pa ako ne budem mogo legalno, ići ću ilegalno”, pišu Vijesti.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...