Ostanite doma! Nekoliko tisuća građana u samoizolaciji pokušalo doći do propusnice

Od ponedjeljka, prvi dan obvezne primjene e-propusnica, taj dokument s kojim se može napustiti mjesto prebivališta ima svaki osmi stanovnik Hrvatske. Do jučer prije podneva bilo ih je izdano 565.221.

Najviše su ih izdali poslodavci, više od 470 tisuća. Tako ispada da, prema podacima o broju zaposlenih iz veljače, propusnicu ima svaki treći zaposlenik. No valja uzeti u obzir da se od početka pandemije koronavirusa broj zaposlenih smanjio pa je sasvim realno da svaki drugi radnik ima dokument s kojim može napustiti svoje mjesto stanovanja.

Radničkih će propusnica biti još, nagovijestio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović rekavši da je jučer do 11 sati izvršen upis 100 tisuća zahtjeva velikih poslodavaca. Kako je sustav izdavanja e-propusnica preopterećen, za one poslodavce koji nisu mogli unijeti podatke za zaposlenike, do srijede će vrijediti prije izdane propusnice. Naposljetku ispada da slobodu kretanja ipak ima gotovo milijun stanovnika. Jer, medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice koje su izdale nadležne komore, koje sudjeluju u sprečavanju širenja koronavirusa, ne mora imati e-propusnicu, već im je za kretanje dovoljna iskaznica Hrvatske liječničke komore, članska iskaznica Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske ljekarničke komore ili članska iskaznica Hrvatske komore dentalne medicine.

E-propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi – vatrogascima, HGSS-ovcima, Crvenom križu – kad su na dužnosti i u odorama. Ipak, ima i onih kojima je uskraćeno izdavanje e-propusnice pa su iz administrativnih razloga odbijena 16.673 zahtjeva. Nekoliko tisuća onih koji su u samoizolaciji također su htjeli izvaditi propusnicu, no osobe koje su pod mjerama ne mogu završiti proces podnošenja zahtjeva. Nema preciznog podatka o tome koliko ih je jer se tek treba napraviti analiza koliko je među njima onih koji imaju “aktivno” rješenje o 14-dnevnoj samoizolaciji, a koliko je onih kojima je isteklo ili im je izrečena mjera pri kraju.

Do e-propusnica neće moći doći ni oni građani Hrvatske koji su se prije nekoliko dana počeli vraćati kući iz inozemstva ili će to učiniti uoči uskrsnih blagdana jer će svi dobiti rješenje o obveznoj samoizolaciji. “Nema šetanja!”, kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moli hrvatske državljane koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...