Otvaraju se zadarske pijace; Čeka nas razmak od tri do pet metara, jedan ulaz i izlaz, zaštitari…

Tržnice su žila kucavica svakoga grada pa nas pogled na prazne štandove više od ičeg vraća u surovu realnost.

Nedostaju nam povici prodavačica, vreva koja se stvara oko štandova, mirisi svježeg voća i povrća.

Hrvatske su mjere u pandemiji koronavirusa polučile zadovoljavajuć rezultat, pa se ide na ublažavanje restrikcija. Prvo na popisu je povratak života na pijace.

Doduše, kupovina na njima bit će znatno drugačija od poznatog nam modela, a više o svemu kazao nam je Tomislav Letinić, direktor gradskog poduzeća “Tržnice Zadar”.

Kako su ministar Davor Božinović i nacionalni stožer najavili da se otvoreni dijelovi tržnica vraćaju u funkciju, počeli smo s pripremama koje završavamo već sutra kroz jutro. Neke od mjera koje smo poduzeli jesu osposobljavanje jednog ulaza i jednog izlaza s tržnice. Na vratima će biti zaštitari koji će voditi računa o tome koliko ljudi istovremeno ulazi. Distanca između prodavača i kupca te između samih prodavača povećala se s dva metra na tri do pet metara pa postavljamo zaštitne ograde, kaže nam Letinić i odgovara kako će zadarske tržnice, iako će već u srijedu biti spremne za rad, oživjeti čim Nacionalni stožer potpiše odluku.

Broj štandova mora se ograničiti.

U isto vrijeme na gradskoj će tržnici raditi između 20 i 30 štandova, na Relji između 10 i 15. Na ribarnici u gradu radit će četiri zatvorena dućana i šest do devet prodajnih mjesta. Na tržnici na Meladi imat ćemo jedan kiosk i jedan štand, na Bilom Brigu dva do tri štanda, na Petrićima dva te na Voštarnici jedan, objašnjava Letinić.

Sutra će se znati nešto više detalja o hvalevrijednoj inicijativi pomoći domaćim proizvođačima i prodavačima sa Seljačke tržnice.

Plan nam je poduprijeti lokalne proizvođače i dati im na raspolaganje naše adventske kućice, a kako bi uz adekvatne mjere zaštite mogli nastaviti prodaju na poznatoj lokaciji, kazuje Letinić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...