Ovo su uvjeti pod kojima restorani mogu isporučivati hranu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je pojasnio pod kojim uvjetima restorani smiju prodavati hranu.

Gostujući u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija rekao je kako su dopustili dostavu hranu ili drive-in.

“Sad smo dodatno pojasnili kako to izgleda. Nije drive-in ako vi stavite stol na cestu i na njemu se predaje hrana. Treba biti posebno mjesto gdje se plaća i gdje se preuzima. To može biti na jednom stolu, on npr. može biti na prozoru, na vratima ili odmah ispred. Tu moraju biti dvije osobe, ili jedna osoba koja mora svaki put dezinficirati ruke i ostalo. Napravili smo 11 točaka funkcioniranja točaka svih restorana. Svi smo se usuglasili oko toga i svima će to biti distribuirano. Čim svi koji su zatvoreni ispune te uvjete moći će raditi dalje”, rekao je Capak.

U nedjelju je glavni državni inspektor objavio da ugostitelji mogu vršiti dostavu hrane ispune li sljedećih 10 uputa, donosi N1.

Objavljene su upute za ugostiteljske objekte:

Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine: Restorani, barovi (kavana,pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi:

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili objekta.

3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od međusobno ako jedan naplaćuje a drugi izdaje

4. Preporučuje se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.

9. Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti

11. Ako je organiziran drive-in sustav zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3, 7 i 10.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...