Peku vas oči, izgubili ste osjećaj okusa i mirisa? Ovo su neki rijetki simptomi koji se vežu uz zarazu koronavirusom

Groznica, umor, suh kašalj i kratak dah opće su poznati simptomi zaraze koronavirusom SARS-CoV-2. Europski i američki stručnjaci uočili su dva nova simptoma, gubitak mirisa i okusa. Sad se spominje i konjunktivitis, a popis se širi.

Koji su simptomi zaraze koronavirusom SARS-CoV-2? Većina nas je lekciju već naučila napamet, ali vrijedi je uvijek iznova ponavljati. Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome nalik gripi: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, otežano disanje, bolove u mišićima i umor.

Ponekad se kroz medije probiju i priče zaraženih koji su se žalili na neke rjeđe spominjane simptome, one koji se na prvu ne vežu uz Covid-19: mentalni umor, povišen tlak, slab tek, bolove u očima te gubitak mirisa i okusa. Kako piše Live Science, posljednji se simptom često znao pokazati sam, bez ikakvih drugih.

Potpun gubitak mirisa, takozvana anosmija, otprije je povezan s virusima. Oko 40 posto slučajeva anosmije javlja se nakon virusne infekcije, navodi se u priopćenju britanske udruge otorinolaringologa. Međutim sve veći broj podataka o pacijentima s Covidom-19 u nekoliko zemalja snažno sugerira da je ‘značajan broj’ tih pacijenata doživio anosmiju kao jedan od simptoma bolesti, navodi se u njihovoj izjavi.

I američki otorinolaringolozi kao mogući simptom zaraze koronavirusom navode gubitak mirisa i okusa, poznat kao disgeuzija. Tom su prilikom nabrojali primjere pacijenata koji nisu imali druge simptome, ali su zato bili pozitivni na Covid-19.

Slučajevi izolirane anosmije zabilježeni su u Iranu, SAD-u, Francuskoj i sjevernoj Italiji, navodi se u izjavi britanskih otorinolaringologa. Liječnica Claire Hopkins, predsjednica Britanskog rinološkog društva, kaže da je u tjedan dana osobno pregledala četiri pacijenta, odreda mlađih od 40 godina, koji nisu imali drugih simptoma osim iznenadnog gubitka mirisa.

Takvih primjera ima još: nedavno su liječnici Sveučilišne bolnice u Bonnu intervjuirali više od 100 pacijenata zaraženih koronavirusom, a otkrili su da je njih gotovo 70 posto spominjalo ‘gubitak mirisa i okusa koji traje nekoliko dana’.

‘To ide toliko daleko da majka nije mogla osjetiti miris pune pelene svog djeteta. Druge nisu više mogle osjetiti miris šampona i hrana im je počela biti bez okusa’, opisao je izjave svjedoka njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung. I dok su američki otorinolaringolozi službeno zatražili da se anosmija uvrsti na popis simptoma, bez obzira na to što još uvijek ne postoje čvrsti znanstveni dokazi, Svjetska zdravstvena organizacija još istražuje moguću vezu između bolesti i ovih simptoma.

Izvještaji s terena ukazuju na to da se podaci moraju dobro proučiti i valorizirati. Naime navodno je bez osjeta mirisa ostalo više od dvije trećine oboljelih u Njemačkoj, a anosmija se navodi kao glavni simptom kod svakog trećeg oboljelog u Južnoj Koreji.

Da su groznica, umor, suhi kašalj i kratki dah simptomi zaraze novim koronavirusom, otkrili su još kineski liječnici analizirajući slučajeve 138 pacijenata u Wuhanu. Potom su europski i američki stručnjaci na taj popis uvrstili dva nova simptoma, gubitak mirisa i okusa. A sad se pojavio još jedan, neobičan simptom: konjunktivitis.

Kako javljaju američki mediji, crvenilo i natečene oči te ljepljiv iscjedak uočeni su kod nekih zaraženih pacijenata. Tamošnji oftalmolozi zapažaju da koronavirus ‘može izazvati blag folikularni konjunktivitis koji se inače ne razlikuje od ostalih virusnih uzroka’.

Oni objašnjavaju da se konjunktivitis, primijećen u jedan do tri posto oboljelih od Covida-19, može prenijeti ‘kontaktom aerosola s konjuktivom’, spojnicom, odnosno sluznicom koja pokriva unutrašnju površinu kapaka i bjeloočnicu sve do rožnice. Površinom mala, konjunktiva je izložena brojnim štetnim djelovanjima vanjskih mikroorganizama. Upala spojnice, odnosno konjunktivitis, obično počinje grebanjem i peckanjem u očima te crvenilom.

‘Mnoge virusne bolesti mogu utjecati na oko, obično uzrokujući folikularni tip konjuktivitisa’, kaže Vicente Diaz, oftalmolog s Yalea. ‘Učimo da Covid-19 može utjecati na konjunktivu malog postotka ljudi’, kaže on, upozoravajući da se virus može prenijeti sekretom iz očiju oboljelih.

Ne treba paničariti, ali dobro je biti na oprezu. Eto, pulmolog Wang Guangfa, prvi liječnik koji se zarazio koronavirusom, vjeruje da je dobio virus baš preko očiju. Naime jedan od simptoma njegove bolesti bila je upala očne spojnice lijevog oka. Dr. Guangfa vjeruje da bi izbjegao zarazu da je nosio zaštitne naočale, a njegovu je teoriju kasnije potvrdilo više epidemiologa.

Julia Buscaglia, 20-godišnja Amerikanka koja se zarazila u Italiji, prijavila je simptome koji se ranije nisu pripisivali koronavirusu – gubitak sluha. Ona je slabije čula na oba uha, a u grlu je osjetila okus gnoja pa je u početku mislila da je prehlađena.

Ima toga još. Proljev je jedan od takvih, rijetkih simptoma zaraze koronavirusom, piše Business Insider. Razni gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proljeva doista mogu biti rani indikatori infekcije, pokazala su neka istraživanja.

Neobičan simptom zabilježen je i u Britaniji. Naime tamošnji Express piše o neobičnom slučaju desetogodišnje djevojčice, za koju se isprva mislilo da boluje od upale krajnika. Onda su se pojavile konvulzije, crvene mrlje na tijelu, a na probleme s gutanjem nadovezali su se jaki bolovi u nogama. Temperatura joj je, pišu, narasla na 41,6 Celzijevih stupnjeva. No nijednom nije zakašljala.

Iste novine donosi priču o gospodinu Blandu, a koji se koronavirusom zarazio u Tirolu, da bi ga potom prenio supruzi i dvjema kćerima. Kaže da se deset dana osjećao kao da hoda kroz sirup, dok je njegova iscrpljena supruga imala ‘potpunu moždanu maglu’ u glavi.

Ovakav opis zasad se ne vodi kao medicinski dokazan simptom, već se smatra subjektivnim osjećajem oboljelih. Ali dobro je znati, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...