Petkom navečer virtualno posjetite HNK, četvrtom ujutro Koncertni ured Zadar

Kulturna i kreativna industrija bile su jedne od prvih koje su teško pogođene pandemijom uzrokovanom COVID-19 virusom, a kako se sada čini, posljednje će se i vratiti u svoje uobičajeno pred-korona razdoblje poslovanja.

Zbog mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje virusa zatvoreni su muzeji, kina, kazališta, koncertne dvorane i otkazani svi planirani kulturni događaji.

Uslijed toga kulturni sadržaji diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj i Zadru, preseljeni su u virtualni svijet gdje je kultura dobila novi život i gdje su građanima omogućeni besplatni on-line kulturni sadržaji.

– Javne ustanove u kulturi Grada Zadra u vrlo kratkom vremenu prilagodile su se novim okolnostima, istaknula je pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra, Dina Bušić.

Svaka ustanova ima svoje rasporede te se brine za sigurnost svojih prostora, organizira dežurstva kao i rad od kuće. Osim toga djelatnici koji ispunjavaju uvijete, na listi su Stožera civilne zaštite Grada Zadra, te su prema njihovom pozivu dostupni za zadatke koje im nadležni stožer zadaje.

HNK Zadar on –line – „Petkom u 20:00“

HNK Zadar i Koncertni ured, Zadar, uz izuzetno aktivnu komunikaciju preko društvenih mreža na kojima podsjećaju na važne obljetnice skladatelja, glumaca, izvođenja pojedinih programa, festivala, svjetski relevantnih podataka bilo o glazbi, bilo o kazalištu, te na taj način svoju publiku održavaju aktivnom, posegnule su u vlastitu arhivu. HNK Zadar još je krajem ožujka osmislio projekt Petkom u 20:00 te na YouTube kanalu kao i na Facebook stranici ustanove emitira vlastite produkcije, istaknula je pročelnica Bušić:

– Emitiranja su započeli 27. ožujka, povodom Svjetskog dana kazališta s predstavom „Ostavljam te“ u režiji Matjaža Latina, za koju je dramska prvakinja Jasna Ančić 2017. godine nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju ulogu u predstavi te 3. travnja s legendarnom predstavom „Stoše od Foše“ ili ti Kate Kapuralica u režiji Dražena Ferenčine. Nastavili su sa komedijom „Kokoš“ 10. travnja u režiji Dražena Ferenčine, a 17. travnja s predstavom „Dom Bernarde Albe“ u režiji Dražena Ferenčine, a koja okuplja izvrsnu žensku glumačku postavu.

Ova situacija pokazala da je vlastita produkcija kulturnih sadržaja najveća vrijednost

Pročelnica Bušić je naglasila kako se posebno u ovoj situaciji pokazalo koliko su dragocjene produkcije domaćih ansambala – glumačkog ansambla HNK Zadar i Zadarskog komornog orkestra:

– Svijest o tome odavno postoji no sada je osobito evidentno da je vlastita produkcija najveća vrijednost te se ansambli poput ansambla HNK Zadar i Zadarskog komornog orkestra trebaju razvijati i njegovati na poseban način. To je ujedno i jedan od ključnih ciljeva Plana razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026.“, istaknula je pročelnica i nastavila:

– Ono što je važno i lijepo jesu gostovanja drugih ansambala, glazbenika i glumaca u našem gradu i to je jako dobro, a sve kako bi se razmjenjivala iskustva, ostvarivali kontakti, kako bi publika imala priliku konzumirati gostujuće sadržaje, uploviti u neke druge produkcijske svjetove, no ono što smatram i što potičem kao pročelnica ali i kulturni radnik, jest razmišljanje o tome koliko je dragocjena upravo vlastita produkcija, vlastiti proizvod, a to je sada u ovoj situaciji očigledno. Upravo s prikazivanjem predstava i koncerata tih ansambala obje su javne ustanove izašle pred publiku. Naime, za izvedbe vlastitih ansambala ne morate tražiti prava, lako se dogovori odobrenje s nekim solistom ili gostom, dok za gostujuće produkcije – nemate niti motiva – to je jednostavno tuđi proizvod i tuđe vlasništvo zasigurno iskorišteno na nekim drugim platformama, upravo od strane onoga koji na njega polaže prava.

Koncertni ured Zadar on-line – Digitalne matineje četvrtkom u 11 h

Koncertni ured Zadar započeo sa tzv. streamingom svog, gradskog ansambla, tzv. Digitalne matineje četvrtkom u 11 h na YouTube kanalu ustanove.

– Prva na rasporedu bila je 9. travnja Šesta simfonija ovogodišnjeg slavljenika Ludwiga van Beethovena, u izvedbi Zadarskog komornog orkestra, pod ravnanjem Ivana Repušića, s Glazbenih večeri u sv. Donatu 2016. godine. Druga po redu matineja bila je 16. travnja. Ova matineja vratila nas je u trenutak povratka u Kneževu palaču kada smo organizirali koncert Zadarskog komornog orkestra koji se nakon gotovo 30 godina vratio u dvoranu u kojoj je redovno svirao. Koncert smo prigodno nazvali Povratak u gnijezdo, podsjetila je pročelnica Bušić.

Kao i HNK i Koncertni ured stvara vlastitu produkciju i arhivu pa se, u skladu s mogućnostima, uvijek vodilo računa o snimanjima koncerata.

– Koncerti Zadarskog komornog orkestra počeli su se snimati još dok je Koncertni ured bio pod upravljanjem HNK Zadar. Na početku se radile audio, a kasnije i video snimke, posebice tijekom ljetnih mjeseci za one najvažnije i najspektakularnije koncerte orkestra sa svjetskim solistima. Useljenjem u Kneževu palaču, u kojoj je Koncertni ured Zadar na upravljanje i korištenje dobio i bogatu opremu, snimaju se svi koncerti, objasnila je pročelnica Bušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...